La Fiscalia Superior de Catalunya nomenarà un fiscal especialitzat per als casos d'agressió de pacients a metges, en virtut del conveni de col·laboració que ha signat avui aquest organisme amb el Col·legi de Metges de Catalunya.

"L'ideal seria que aquest fiscal, que nomenarem la setmana que ve, es dediqués exclusivament a les agressions i amenaces al personal sanitari, però de moment no serà possible perquè no tenim prou plantilla", ha aclarit la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, després de l'acte de firma del conveni.

Segons la seva opinió, aquest conveni "facilitarà una evolució eficaç i homogènia dels casos" i "animarà els metges a presentar denúncia, ja que en aquests moments encara hi ha molts facultatius que no ho fan per falta de confiança en el sistema judicial o per por de represàlies".

En aquest sentit, el president del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, ha assenyalat que "només la meitat dels metges que han acudit al col•legi per una agressió finalment han presentat denúncia".

També ha afegit que espera que "el sistema sanitari funcioni cada vegada millor i això eviti les agressions de pacients descontents".

Segons que ha dit, "la major part de les agressions es produeixen en els serveis d'urgència quan el pacient és obligat a esperar massa o quan rep informació errònia o que no compleix les seves expectatives".

També "també hi ha casos d'assetjament sexual i atacs producte de l'agressivitat pròpia del tipus de malaltia del pacient".

El Col•legi de Metges de Barcelona va crear fa vuit mesos una unitat d'atenció als metges agredits, que durant aquest temps ha rebut notificació de 70 incidents, dels quals 46 es van produir aquest any i la resta l'any passat.

D'aquests 70 incidents, només el 53% va arribar als tribunals, ja que el 23% dels metges no van voler presentar denúncia i la resta va solucionar el problema gràcies a la mediació.

La unitat d'atenció del Col·legi de Metges de Barcelona s'estendrà a la resta de col•legis de metges de Catalunya i serà l'interlocutor amb el fiscal especial que serà designat, segons que ha aclarit la fiscal superior de Catalunya.

Compte ha reconegut que la Fiscalia no disposa de dades d'agressions a metges o personal sanitari a Catalunya i espera que el conveni permeti disposar d'aquestes xifres d'aquí a un any.