La meitat dels dotze candidats de tot Catalunya que han tornat a guanyar les eleccions i aspiren a revalidar l'alcaldia que han mantingut durant 32 anys als seus respectius ajuntaments són de les comarques centrals i la Cerdanya.

Es tracta de Valentí Riera, d'Aguilar de Segarra; Josep Orriols, de Castellar de n'Hug; Josep Vilar, de Montclar; Andreu Alet, d'Odèn; Daniel Górriz, de Prullans; i Joan Vich, de Vilanova del Camí, que, si el proper 11 de juny aconsegueixen la investidura, encetaran el seu novè mandat consecutiu. En aquests ajuntaments, en democràcia, només haurien tingut un alcalde.

Valentí Riera i Andreu Alet tenen pràcticament assegurada la seva continuïtat. Lideren candidatures de llistes tancades que diu-menge van aconseguir la majoria absoluta. El vot de cada regidor és lliure, però és impensable que qui ha encapçalat la llista no sigui alcalde. Es troben en una situació pràcticament igual tres alcaldes més: Daniel Górriz, a Prullans, on tots els membres electes són del seu grup, i Josep Orriols i Josep Vilar, de Castellar de n'Hug i Monclar, respectivament, que van aconseguir majories folgades (4 dels 5 electes) però que han estat triats a través dels consells oberts. En aquest context, el seu lideratge al consistori es pot donar pràcticament per assegurat, tot i que caldrà esperar oficialment fins a la constitució del dia 11. Si no fos així, seria una sorpresa majúscula.

La principal incertesa es dóna a Vilanova del Camí, on el futur govern està obert a un ampli ventall de possibilitats de pactes, tenint en compte que els 17 regidors del consistori es reparteixen entre vuit partits que han obtingut representació, i si bé el PSC de Joan Vich n'ha aconseguit 4, necessitarà algun altre suport per governar.

Els 'històrics' cauen a la meitat

A Catalunya encara hi ha 23 municipis que no han conegut cap altre alcalde que el que tenen actualment des que el 1979 es va iniciar l'era democràtica actual als ajuntaments, si bé la llista de candidats aspirants a revalidar aquest lideratge s'ha reduït fins a 12 en aquestes darreres eleccions.

D'entre els 23 històrics que van aconseguir mantenir l'alcaldia ara fa quatre anys, n'hi havia quatre a l'Anoia, tres al Berguedà, dos a la Cerdanya, un al Bages i un al Solsonès. En aquest territori, doncs, n'hi ha quatre que han renunciat a la reelecció (i tots de CiU); Isidre Forga, de Fontanals de Cerdanya, un dels alcaldes més veterans de tot Catalunya, Lluís Torrentó, de Viver i Serrateix; Jesús Brugués, de Castellolí; i Ramon Servitje, de Veciana. Aquest darrer ja va renunciar a l'alcaldia durant la tardor del 2009, tot i que es va mantenir com a regidor. Va deixar pas al seu fill, Jordi Servitje (del partit independent IpV, que ja era tinent d'alcalde i que ara s'ha tornat a presentar. A més a més, ha revalidat l'hegemonia del seu pare i ha aconseguit ser la llista més votada, amb 3 dels 5 regidors que hi ha en joc en aquest consistori anoienc.

De fet, el relleu de parentesc no és gens estrany en poblacions de característiques similars a la de Veciana en què fins ara s'ha mantingut un alcalde històric. A Vilaverd (a la Conca de Barberà) l'actual alcalde, Ramon Abelló, no s'ha tornat a presentar i, en canvi, sí que ho ha fet el seu fill Ramon Francesc, que el substituirà a l'alcaldia després que la seva llista ha estat la més votada, amb 4 regidors, pels 2 del PSC i un dels independents.

A la població anoienca de Castellolí s'ha donat una situació similar, després que l'alcalde, Jesús Brugués, ha renunciat a la reelecció, i l'ha substituït com a cap de CiU el seu germà Francesc Xavier, tot i que en aquest cas el govern podria dependre de pactes.