La consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, s'ha aixecat de la taula de la Conferència d'Educació abans que s'acabi la reunió en la qual es tracta la reforma educativa del ministre José Ignacio Wert que relega el català a un paper residual a l'escola i tomba la immersió. Rigau ha explicat que Wert ha presentat un nou text amb algun canvi, com ara que el català sí tingui valor en les avaluacions finals d'ESO i Batxillerat, però sense que la llengua catalana sigui troncal. La consellera ha dit que el nou text continua contradient l'Estatut i la LEC. La reforma també manté l'obligació de la Generalitat a pagar l'escolarització a les famílies que vulguin el castellà com a llengua vehicular.

La consellera ha abandonat la reunió quan passava una hora i 45 minuts de l'inici de la trobada i després de constatar que els canvis que el Ministeri havien introduït a l'esborrany que va enviar aquest dilluns es limitaven a situar el català com a avaluable, però mantenint tots els eixos que trenquen el model de la immersió.

De fet, aquest és l'únic canvi respecte al document d'ahir. L'esborrany que Wert ha posat sobre la taula aqujest dimarts manté que el català i la resta de llengües cooficials seran matèries optatives al sistema educatiu i que la Generalitat s'ha de fer càrrec de les despeses de l'escolarització a centres privats de tots aquells alumnes que sol·licitin poder estudiar amb el castellà com a llengua vehicular i no ho puguin fer a la pública o a la concertada.

En declaracions als mitjans, Rigau ha reiterat que la Generalitat considera que la llengua és un punt "innegociable" del model educatiu català i ha lamentat que el ministre Wert vulgui aprofitar la reforma de la Llei educativa per envair les competències que marca l'Estatut i fer marxa enrere a trenta anys d'immersió lingüística.

Un criteri que xoca amb el del ministre Wert, que a dins de la reunió ha assegurat que el seu projecte de Llei està "basat en el diàleg" i no busca establir categories de llengua, sinó garantir el compliment de la Llei i permetre que els alumnes que vulguin estudiar amb el castellà com a llengua vehicular ho puguin fer.

La consellera, en canvi, ha recordat que la immersió lingüística és una fortalesa de la cohesió social a Catalunya i que el nou model que dibuixa l'esborrany del Ministeri configura un doble sistema d'ensenyament allunyat del que marca l'Estatut. "Voler malmetre això i possibilitar l'existència de centres separats en català i castellà i porta a trencar la cohesió social·", ha dit, "i això el govern no ho pot admetre".

Segons Rigau, el nou text que ha presentat el ministeri "no és suficient" i la Generalitat demostrarà ara "jurídicament" que "una disposició final no es pot trencar un model que té el suport de tota la societat catalana, que es farà sentir" perquè "cap ministre pugui alterar aquest tractament anàleg de la llengua".

Segons la Generalitat, l'esborrany també és inconstitucional perquè tracta de manera diferent les dues llengües. "No només han volgut alterar la immersió sinó que no han respectat la pròpia constitució", ha dit Rigau, que ha recordat que el govern del PP "va començar parlant dels nacionalismes excloents i ara parla d'un projecte de llei que canvia el model en un ús perniciós de la majoria absoluta".