El 96,3% de la població de Catalunya entén el català, el 80,5% el sap parlar i el 65% pot escriure'l. Així ho rebel·la l'Informe de Política Lingüística 2011, que constata que la xifra ha augmentat un 16% en els darrers 25 anys i el percentatge de persones que l'escriuen s'ha duplicat. La població que té el català com a llengua inicial s'ha mantingut estable amb una certa tendència a augmentar en els darrers tres anys, amb un 37,5%, enfront del castellà, que se situa en el 53,2%. L'informe indica que el 100% de la població entén el castellà i el 99% l'escriu, un fet que demostra, segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que allò que s'ensenya a Catalunya en castellà és "suficient".

A més, la població que té coneixements d'anglès i de francès també augmenta amb una tendència més modesta. Un 23,4% de la població catalana pot mantenir una conversa en la llengua anglosaxona, mentre que només un 14,1% pot fer-ho en el cas del francès.

Quant a la llengua d'identificació, el percentatge de població que té el català com a llengua d'identificació personal és el 42,2% i s'han mantingut estable en els darrers cinc anys, amb un creixement d'aproximadament 430.000 persones. Segons l'informe, un 61,9% de la població utilitza aquesta llengua per a les converses amb amics, el que suposa un augment de 530.000 persones.

Pel que fa als usos lingüístics del català a les universitats, un 76,2% de les classes de grau són impartides en català, enfront a un 56,6% de la docència de màsters universitaris.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que les dades respecte als coneixements del castellà a Catalunya "tenen especial significació atès a la onada immigratòria dels darrers anys" ja que "no s'han perjudicat les xifres de castellà" el que, segons Mascarell, vol dir que "allò que s'ensenya a Catalunya del castellà es suficient, còmode, correcte i bo".

Mascarell ha conclòs que el català "des de la seva pròpia convicció segueix creixent en pràcticament tots els indicadors de referència" i això situa l'idioma "entre les llengües mitjanes del nom i com a novena llengua europea".

Lectors, oients i telespectadors consumeixen en castellà

Els mitjans de comunicació, per la seva part, promouen també l'ús del català, tot i que les dades són menys optimistes. Els 35,8% dels lector de premsa escullen un diari en català. En el cas de la ràdio els resultats són més positius ja que un 57,6% dels oients la prefereixen en català. Pel que fa a la televisió el 60,1% dels televidents veu diàriament programes en català mentre que un 87% ho fa en castellà.

Les indústries culturals

Segons Ferran Mascarell, la promoció de cultura en català és "més ferma" i els resultats ho confirmen. La indústria cultural que treballa més en la salut del català es el teatre amb un 53,6% d'obres en llengua catalana. La literatura és la segona activitat cultural amb més promoció del català, amb un 26,7% d'exemplars publicats en aquesta llengua.

Tot i que en el camp de la música continua mantenint-se el consum majoritari en castellà, els darrers anys s'ha donat un important augment de públic en cançons en català, amb un 12,4%. Per últim, el producte cultural més desfavorit és el cinema que compta amb només el 7,9% d'espectadors de pel·lícules en llengua catalana.