Dos dies abans de la visita d'Artur Mas al palau de la Moncloa, el president del govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van coincidir ahir a dir que la consulta sobre el futur de Catalunya que pretén el President de la Generalitat no es pot celebrar perquè és il·legal.

En roda de premsa després de reunir-se al palau de la Moncloa amb Rajoy, Sánchez va explicar que l'entrevista va ser cordial i que li va traslladar al cap de l'Executiu la seva disposició a un diàleg "lleial, sincer i obert" però amb posicions "fermes" en el que defensa el PSOE Una és sobre el debat català, respecte al qual Sánchez va traslladar a Rajoy l'aposta del PSOE, que considera que l'"única" solució passa per una reforma federal de la Constitució, que després hauria de ser sotmesa a la consulta del conjunt de els espanyols. Així, fa seva l'anomenada "declaració de Granada", en què el PSOE i el PSC van pactar la proposta federal, i va voler deixar clar que aquesta serà la postura que defensin tots els socialistes en el futur. El referèndum sobiranista no pot ser celebrat perquè "és il·legal", va incidir.

Davant de l'"immobilisme", va plantejar a Rajoy que es constitueixi ja una ponència parlamentària que tracti la reforma constitucional. "Volem afrontar aquest procés de modernització de la Constitució i veurem què diu el president del govern", va dir davant les nombroses preguntes dels mitjans respecte a la contestació que li havia donat Rajoy a la seva proposta.

Sánchez no creu que sigui necessari arribar a la via d'haver d'aplicar l'article 155 de la Constitució, davant d'una hipotètica declaració unilateral d'independència de Catalunya, i va recordar que Artur Mas s'ha compromès a actuar sempre dins de la legalitat. "Jo crec en el que diu Mas", va subratllar el líder socialista, el qual espera reunir-se en els propers dies amb el dirigent català. Igual que amb Rajoy, la seva idea és insistir que aquest "no és temps d'aixecar murs sinó de construir ponts, apostar per la unió d'Espanya i la convivència de tots els espanyols, visquin on visquin". Per a Sánchez, la reforma de l'arquitectura institucional és una qüestió que estava pendent des de fa molts anys, però que el "conflicte" català ha convertit en "urgent".

També van parlar de la situació econòmica i Sánchez va proposar que s'utilitzin els 5.800 milions que el govern preveu d'estalvi per la retallada de les prestacions per desocupació per donar una ajuda a tots els aturats amb fills al seu càrrec. Invertir "en solidaritat", segons ell, "és ara mateix el millor servei que pot fer el govern".

Després d'assenyalar que no comparteix "l'optimisme que traspua el govern en el seu conjunt" sobre les perspectives econòmiques, el líder del PSOE va assenyalar que també van parlar de la possibilitat de reformar la llei electoral per l'elecció directa dels alcaldes, com vol Rajoy, amb la qual no està d'acord. "És un 'no' ara i un 'no' en el futur", va dir Sánchez, per a qui aquesta reforma és "un error" i no és el camí que es necessita per avançar en regeneració democràtica.