La portaveu d'ERC, Anna Simó, va assegurar ahir durant la inauguració de la 46a edició de la Universitat Catalana d'Estiu que els catalans hauran d'estar disposats a "fer petits sacrificis" en el camí cap a la independència per tenir "una societat segura a nivell econòmic i competencial".

Simó va puntualitzar que aquests sacrificis podrien traduir-se en retards en el pagament de les nòmines als funcionaris o el pagament puntual de les pensions, per exemple, al temps que va remarcar que "tots els esforços valdran la pena per força". La portaveu republicana va apuntar durant la seva xerrada que quan parla de "sacrificis" per assolir la independència de Catalunya, ho fa per aconseguir fer veure a la ciutadania els "clarobscurs" que hi pot haver en un moment de transició cap a un estat independent i no "per fer de pitonissa" . Simó es va mostrar convençuda que hi hauran desajustos a nivell pressupostari i institucional que exigiran aquests sacrificis i va remarcar que "tothom n'ha de ser conscient abans que no arribin".

Simó també va apuntar que per fer front a "les pressions de tot tipus" que rebrà Catalunya en aquest procés caldrà "utilitzar totes les eines democràtiques" que es tinguin a l'abast. Així, va afegir que no seria "descabellat" pensar, com va apuntar el president d'ERC, Oriol Junqueras, en mesures de pressió com ara una vaga general que podria ser, va afegit, una resposta legítima de la ciutadania.

Per últim, i a títol personal, Simó va apuntar que "seria lògic" i "bo per al país" que l'endemà de la consulta es constituís un govern de transició nacional i de concentració nacional per tal de poder tirar endavant la triple agenda que s'imposarà, la del Parlament, que haurà de legislar la transició jurídica, la negociació amb l'Estat i la internacional.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ahir va inaugurar la UCE, va assegurat que el camí a seguir per fer la consulta el 9N és el que ha marcat el president de la Generalitat, és a dir, mantenir "la majoria necessària i la unitat política" i no entrar a valorar ni discutir hipotètics escenaris futurs com un veto del Tribunal Constitucional "perquè això ja ho faran altres". Mascarell, que va assegurar que la consulta es farà perquè "no serem els catalans els que hi renunciarem", va fer una crida a participar massivament als actes que es duran a terme el dia 11 de setembre.???