Les autoritats d'Indonèsia van confirmar ahir la desaparició de dos espanyols al naufragi que va tenir lloc dissabte passat d'un creuer turístic en què viatjaven vint estrangers i cinc indonesis, i dels quals se n'han rescatat 23. El portaveu de l'Agència Nacional de Desastres, Sutopo Purwo Nugroho, va indicar que es tracta de dos homes.

Els equips d'emergència, que van continuar ahir les operacions, van salvar diumenge a la nit tretze de les quinze persones que romanien perdudes en aigües de l'illa de Sumbawa, al sud-est del país. Els rescatats són tres holandesos, tres italians i dos alemanys, a més de cinc indonesis, entre ells tres membres de la tripulació i dos guies, d'acord amb un comunicat oficial. Uns pescadors van localitzar els tretze supervivents davant de la costa de la localitat de Sape, a l'est de Sumbawa, on van ser traslladats i atesos a l'hospital local, segons la nota oficial.

Aquestes tretze persones se sumen a les altres deu que van ser rescatades el cap de setmana i portades a la població de Bima, on van passar exàmens mèdics i van ser acomodats.

Aquests deu primers rescatats són dos alemanyes, dos espanyols, dues germanes angleses, dos neozelandesos, un holandesa i un francès. Els dos espanyols supervivents són una parella que, enmig del fred, la fam, les rampes, les meduses i el cansament, mai va arribar a perdre l'esperança del tot, segons va declarar un d'ells, Rafael Martínez, a Efe per telèfon des Bima diumenge.

Martínez i la seva parella van abandonar ahir Bima perquè estan desitjant tornar a Espanya com més aviat millor, tot i que encara els queden uns quants dies de vacances.

El creuer turístic va salpar de l'illa de Lombok cap a la de Komodo el 14 d'agost, en el que es presentava com un creuer d'esbarjo de quatre dies. La primera jornada, la nau va encallar en un atol coral·lí i va haver d'anar una altra embarcació per remolcar-la.

Dissabte a la matinada, amb la mar agitada, el guia va anunciar als turistes que el vaixell feia aigües i que calia abandonar-lo, de manera que es van repartir armilles salvavides i es va avarar un petit bot amb espai per a quatre persones.

Els nàufrags van esperar durant hores entre el bot i les restes del vaixell mig submergit enmig d'un clima desagradable.

Segons Martínez, era "un vaixell de fusta molt antic, sense cap seguretat, sense GPS ni ràdio ni cap instrument de navegació".