El ple de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar ahir, amb els vots favorables de CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona (ERC-DCat), el seu suport a la convocatòria de la consulta del 9-N i es va comprometre a facilitar tots els recursos i eines necessàries per a la seva celebració.

La proposta sobiranista va ser aprovada amb 21 vots a favor, mentre que van votar en contra 12 regidors, 9 del PP i 3 de la direcció del PSC, ja que la resta de regidors socialistes no van participar en la votació per protestar per "les formes i l'actitud" del bloc sobiranista, que no va acceptar les seves esmenes.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias (CiU), va assenyalar que amb aquesta moció el consistori de la capital catalana es comprometia "a garantir la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i eines per a la consulta".

Pel que respecta a la resta d'ajuntaments catalans, segons indicava ahir un comunicat conjunt de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), més de 600 ajuntaments catalans van confirmar que aprovaran la moció pro consulta en les pròximes hores la majoria, encara que alguns ho faran en els pròxims dies en plens extraordinaris.

Una de les sorpreses de la jornada d'ahir es va viure a l'Ajuntament de Camarles (Baix Ebre) on es va aprovar la moció que dóna suport a la convocatòria de la consulta per unanimitat amb el vot favorable també del regidor del PP al consistori, Carmeló Redó.

Les alternatives

El PSC, per la seva banda, presentarà en els ajuntaments catalans una moció pròpia en la qual es mostra el suport a la llei de consultes, deixant clar en tot cas que no serveix per emparar la consulta sobiranista del 9 de novembre, i en la que es reclama "diàleg, negociació i pacte" per superar la situació actual. La portaveu del partit, Esther Niubó, va relatar que, segons les dinàmiques de cada consistori, el PSC presentarà en "alguns casos" la seva pròpia moció, mentre que en altres "s'intentarà millorar la que es plantegi" pel consistori, encara que en cap cas els socialistes votaran a favor de cap moció que no entri en el "marc legal".