El personal sanitari de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa s'està formant per si ha de fer front a un cas d'Ebola. Ja disposa, també, dels vestits aïllants necessaris per tractar un pacient afectat pel virus. De moment, però, no s'ha registrat cap cas, assegura el cap de medicina interna de la Fundació Al- thaia, Rafael Pérez. En una sospita de la presència de la malaltia, el pacient hauria de ser traslladat a l'hospital Clínic de Barcelona, que és el de referència en aquest tipus de casos.

Si en un hospital comarcal com el de Sant Joan de Déu de Manresa es trobés un cas sospitós, "seguiríem el protocol de Salut", explica Pérez. "Hi ha criteris que defineixen quins són aquests casos sospitosos, que es basen en els símptomes com per exemple una febre alta, i en els antecedents. És a dir, si la persona atesa ha viatjat els dies previs a una zona on hi ha l'epidèmia o bé ha estat en contacte amb algú que pugui tenir o tingui l'Ebola".

Si es donessin aquestes dues circumstàncies, "el que faríem és donar avís a Vigilància Epidemiològica" per coordinar el trasllat al Clínic de Barcelona. "En cap cas no ens quedaríem el pacient". Es faria el trasllat amb una ambulància ja preparada per a aquest tipus de serveis. Mentre es preparés el trasllat, el pacient hauria d'estar en una habitació individual, tal com estableix el protocol.

Pérez explica que el centre assistencial de Manresa disposa d'equips de protecció. Són vestits de color groc i impermeables. Recorda que l'epidèmia de l'Ebola a països de l'oest d'Àfrica va començar al principi d'any, tot i que no va ser fins a la primavera que va començar a agafar rellevància als mitjans de comunicació. "Abans de l'estiu ja teníem el protocol pel que pogués passar". A més a més de tenir en compte el protocol a seguir, insisteix que "hem fet docència i ens estem preparant per si arribés un cas, i així fer les coses el millor possible".

A Catalunya hi ha hagut una trentena de casos sospitosos, i només s'ha activat el protocol en dos. Cap d'ells no ha estat a Manresa. "No hem hagut de fer cap trasllat. Sí que hem tingut persones que vénen d'Àfrica amb febre, però cap no ha estat sospitós d'Ebola", insisteix.

Per la seva banda, l'Hospital d'Igualada va "retocar" ahir un protocol per si hi arriba algun pacient amb símptomes d'Ebola. Tot i que no hi ha canvis excessius respecte a l'anterior, el protocol "reforça l'aïllament del pacient i la protecció del personal administratiu, que és el primer que rep el pacient". Així ho va explicar ahir a Regió7 el director assistencial del Consorci Sociosanitari de l'Anoia, Ramon Sellarès. L'Hospital té a l'abast material especial, com guants, màscares i bates per fer front a un hipotètic cas d'Ebola.

Els especialistes en malalties infeccioses de l'Hospital impartiran una nova xerrada de formació aquest dilluns per explicar el nou protocol a la resta de treballadors, des de metges, infermeres, auxiliars, personal administratiu i l'equip de neteja.

El protocol que seguiria l'Hospital en un hipotètic cas és el següent: aïllar en un box el pacient, equipar el personal amb un equip especial i avisar una unitat de vigilància. Malgrat que l'Hospital està preparat per a un eventual aïllament temporal, el malalt es derivaria immediatament cap a l'Hospital Clínic de Barcelona, "l'únic adequat per tractar aquests casos", remarca Sellarès. De fet, les instruccions del departament de Salut és el mateix per a tots els hospitals catalans. El trasllat es faria amb una ambulància especialment equipada. En cap cas, l'Hospital d'Igualada podria fer cap extracció de sang al pacient, sinó que es limitaria a mantenir "tranquil" el malalt.

Després del contagi de l'auxiliar de Madrid, Sellarès assegura que a l'Hospital "no hi ha por", però cal tenir "preocupació i estar ben preparats". Cap pacient ha arribat a l'Hospital igualadí amb símptomes d'Ebola.