L'últim cap de setmana de cada mes d'octubre es retarden una hora els rellotges i es passa a l'anomenat 'horari d'hivern'. El 2014 serà just aquest cap de setmana, del 25 i 26 d'octubre, quan abans d'anar a dormir hem de retardar l'hora dels rellotges de casa per no arribar tard el dia següent.

Oficialment el canvi es fa a les 3 del matí, quan passen a ser les 2, però quan va començar a canviar-se l'hora?

Segons recullen diferents estudis va ser Benjamin Franklin, ambaixador dels Estats Units a França, la primera persona que va suggerir l'estalvi de llum del dia al despertar-se diverses vegades a les sis del matí a causa del sol tan resplendent que entrava per la seva finestra. Va ser llavors quan va pensar que si la gent es despertava abans podrien estalviar l'oli que en aquells dies s'utilitzava per enllumenar i va proposar una sèrie de mesures per estalviar.

No obstant això, no va ser fins a la I Guerra Mundial quan aquesta idea es va posar en marxa i es va traslladar a diferents països. De fet, va ser Alemanya la primera que va provar el canvi horari per reduir les hores d'il·luminació artificial. Posteriorment, en la II Guerra Mundial, Estats Units va obligar a la resta d'estats a establir l'horari d'estiu per guardar recursos durant el conflicte. Així fins que el 2005 es va promulgar la llei de política energètica que obligava a estendre l'horari d'estiu a partir del 2007.

Actualment, aquesta mesura la porten a terme uns 70 països de tot el món, que tracten així que l'ús de la llum artificial sigui menor que la natural. A Espanya el canvi d'hora es ve adoptant des de 1974 i no ve exempt de polèmica ja que, segons alguns experts, pot provocar trastorns en el son, especialment en nens i ancians. Per sort, en dos o tres dies el cos ja s'ha habituat al seu nou horari.