ERC, PSC i ICV-EUiA van denunciar ahir una salutació feixista feta per un convidat a la tribuna del Parlament durant el ple de la Cambra catalana, una acusació que l'implicat, membre del Moviment 12 d'Octubre, ha negat.

Durant la intervenció d'una diputada del PP, un grup de sis persones de la tribuna del públic va aplaudir repetidament i de forma sonora, i van ser advertits per la presidenta, Núria de Gispert. En persistir en els aplaudiments, la presidenta els va expulsar de la sala, mentre que els uixers i serveis de seguretat els impedien que despleguessin una pancarta.

Un dels expulsats, Miguel Bosch, membre del Moviment 12 d'Octubre, va aixecar llavors el braç dret dues vegades abans d'abandonar la Cambra, cosa que va ser interpretada pel líder d'ERC, Oriol Junqueras, com un gest feixista. "És un gest que en qualsevol país democràtic és delicte", va afirmar Junqueras.

La portaveu d'ICV-EUiA, Dolors Camats, va demanar que es prohibeixi a aquesta persona l'accés al Parlament i s'informi de qui l'havia convidat a la sessió.

L'implicat, Miguel Bosch, ha negat que estigués fent la salutació feixista: "he dit adéu amb el braç". Bosch ha assegurat que havien estat convidats pel PPC. Fonts del partit han admès haver convidat associacions pel bilingüisme que els van demanar assistir al debat d'una pregunta al Govern sobre aquesta qüestió. Entre els expulsats figuraven Ariadna Hernández, presidenta de VOX a Catalunya, i Francisco Rivas, membre de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, nomenat el 2013 representant local del PPC a Tona.

Alícia Sánchez-Camacho va dir que li sembla "molt hipòcrita" que "quan es produeixen atacs feixistes amb escarnis o a seus del Partit Popular no es parli, es calli i no es condemni".