El fiscal no veu delicte tributari del PP a les donacions d'empresaris reflectides en els papers de Bárcenas, encara que considera el partit responsable civil pels pagaments en negre de la reforma de la seva seu, atribuïts als extresorers Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, per als quals demana 5 anys de presó.

En l'escrit d'acusació del cas Bárcenas, notificat ahir, el fiscal Anticorrupció Antonio Romeral dóna per acreditada l'existència d'una caixa B del PP que manejaven Bárcenas i Lapuerta "aliena el control del departament de comptabilitat", de manera que els atribueix un delicte fiscal, un altre d'apropiació indeguda i un tercer de falsedat documental.

Per aquests mateixos fets, fonamentalment el pagament de les obres a la seu del PP del carrer Gènova amb diners procedents d'aquesta caixa B, el fiscal demana 18 mesos de presó per a l'exgerent de la formació Cristóbal Páez, així com multes per a tots ells que oscil·len entre els 265.000 euros per Bárcenas i Lapuerta o 102.500 en el cas de Páez.

Quant a la responsabilitat del PP, Romeral recorda que, en els informes, l'Agència Tributària va sostenir que les donacions anotades en els papers de Bárcenas estava exemptes de tributar en l'Impost sobre Societats, i en un últim informe del passat març, a petició del jutge Pablo Ruz, Hisenda va elaborar un nou dictamen "simulant" si hi hauria delicte d'haver de ser declarades aquestes donacions, tot això relatiu a l'exercici de 2008.

A la llum d'aquest últim informe, el fiscal entén que, en el cas d'haver de tributar aquestes donacions, "la quota presumptament defraudada aconseguiria un import de 25.630 euros", de manera que no arribaria als 120.000 euros de límit per ser considerat delicte i, per tant, creu que no està "degudament justificat" aquest delicte. Sí que el manté com a responsable civil subsidiari, que no penal, dels delictes fiscals comesos per Bárcenas, Lapuerta i Páez pel pagament en negre de les obres de reforma de la seu del PP al carrer Gènova.

A compte dels pagaments en negre de la reforma de la seu de Génova, el fiscal també sol·licita 3 anys i 10 mesos de presó per a Gonzalo Urquijo i Belén García, propietaris de l'empresa Unifica que va reformar la seu, mentre que demana aixecar la imputació contra l'empleada d'aquesta societat Laura Montero per prescripció.

Segons el fiscal durant el temps en què van ser tresorers i gerents (de 1990 a 2009) Bárcenas i Lapuerta van rebre fons en metàl·lic aportats al PP per empresaris que no podien fer donacions al partit perquè ho prohibia la llei. "De l'ingrés i despesa d'aquests cabals no es va deixar constància en la comptabilitat que la formació política presentava al Tribunal de Comptes", detalla Romeral, que indica que Bárcenas i Lapuerta portaven el control de les donacions i dels conceptes en què es gastava aquest diners.

Aquests ingressos i despeses "es portaven en uns fulls a manera de comptabilitat paral·lela -comptabilitat B- que omplia Luis Bárcenas i supervisava Álvaro de Lapuerta", explica el fiscal, que afegeix que aquests diners eren "aliens a tot control del departament de comptabilitat i del caixer del partit" i es guardaven en una caixa forta situada al despatx de Bárcenas.

Segons el fiscal, el 2006 el PP va destinar 664.000 euros de la caixa B per pagar les obres de Génova i el 2008 888.000 euros més, uns pagaments en negre que van acordar Bárcenas i Lapuerta amb l'amo de l'empresa, Urquijo, tot això amb el coneixement de Páez.

Romeral considera així els propietaris d'Unifica responsables d'un delicte fiscal per aquests pagaments en negre, i Bárcenas, Lapuerta i Páez, cooperadors en el mateix delicte, com en el de falsedat de les factures usades per justificar les obres.