El llançament del 'chupinazo' marca aquest migdia l'inici de nou dies de festa a Pamplona. Aquest any amb alguns canvis derivats del nou govern municipal (EH Bildu) sense repercussió en el gruix del programa que gaudiran milers d'autòctons i visitants de tot el món.

En aquesta ocasió, al contrari que l'any passat, fins i tot la meteorologia acompanyarà l'acte inicial dels Sanfermines, amb una previsió que anuncia per Pamplona un augment notable de les temperatures màximes.

Un dels canvis del nou govern municipal és la ruptura de la tradició que siguin els grups municipals, de major a menor representació en anys consecutius de la legislatura, els que llancin el coet.

En aquesta ocasió, l'alcalde, Joseba Asiron, ha delegat aquest honor en representants de l'Orfeó Pamplonès, en commemoració del 150è aniversari d'aquesta agrupació, i de l'extinta penya La Veleta, creadora del matalasser abillament "Sanferminero".

Després d'un sorteig entre els cantants del cor, serà el jove de la corda de baixos Javier Aranegui qui representi a l'Orfeó Pamplonés, mentre que per la ja desapareguda penya La Valeta prendrà la metxa Chantal Estrada, resident a París i néta d'un dels fundadors de la penya, Honorino Arteta, qui es va refugiar a França després de la Guerra Civil.

Un any més seran milers de persones les que segueixin en directe des de la plaça consistorial el 'chupinazo', i moltes més les que estaran escampades per diferents punts de la ciutat per gaudir amb menys estretors de l'acte, tot i que seran innombrables les que ho visquin a través dels mitjans de comunicació des dels més recòndits llocs.

No en va, l'Oficina Internacional de Premsa de Navarra ha concedit 685 acreditacions a 139 mitjans de comunicació de 20 països perquè els seus professionals informin de les festes de Sant Fermí.