El ministre grec de Finances, Yanis Varufakis, va sorprendre ahir amb un concís missatge al seu twitter personal: "Minister No More!", tres paraules que anunciaven la seva dimissió i amb les que oferia el seu cap a les institucions europees, que el consideraven una figura incòmoda per a les negociacions.

Explicava al seu bloc que després de conèixer els resultats del referèndum "se'm va comunicar que hi havia certes preferències d'alguns participants de l'Eurogrup que seria millor que estigués absent de les seves reunions, una idea que el primer ministre ha considerat potencialment útil".

Per això, va continuar Varufakis, "me'n vaig del Ministeri", ja que "és el meu deure ajudar Alexis Tsipras a explotar, en la mesura que consideri encertat, el capital que el poble grec ens va garantir ahir [per diumenge] al referèndum". Varufakis va destacar l'esforç del poble grec, que en circumstàncies difícils ha estat capaç de dir oxi (no) i que és un exemple per als demòcrates de tot el món.

"És, per tant, essencial que el gran capital atorgat al nostre Govern per l'esplèndid vot del no s'inverteixi immediatament en un sí per a la solució encertada, per a un acord que impliqui la reestructuració del deute, menys austeritat, la redistribució a favor dels més necessitats i reformes reals", va dir.

Varufakis se'n va al capdamunt de la seva popularitat, i amb un gran suport dels grecs.

El substitut de Varufakis va ser nomenat ahir mateix. El càrrec va recaure en Euclidis Tsakalotos, el principal representant de Grècia en les negociacions de Brussel·les amb els creditors i fins ahir viceministre d'Exteriors. Tsakalotos és conegut com "l'aristòcrata vermell" entre els seus companys de Syriza.