El ple del Parlament ha donat via lliure aquest dijous a la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre mesures per afrontar l'emergència en matèria d'habitatge i la pobresa energètica.

La ILP, que avui ha superat el debat a la totalitat, ha arribat al Parlament amb 140.000 firmes de ciutadans que l'avalen, i serà debatuda a partir d'ara en comissió pel procediment d'urgència, a fi que pugui ser aprovada definitivament abans que finalitzi la legislatura. El text contempla mesures per afrontar el sobreendeutament de les famílies vinculat a l'habitatge, els desnonaments i les situacions de vulnerabilitat que puguin convertir-se en pobresa enèrgica amb el tall dels subministraments bàsics.

Per part de la comissió promotora de la ILP, María Campuzano -de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica- ha recordat que, durant diverses dècades, des del poder s'insistia que l'opció vàlida era comprar habitatges en lloc de llogar-los, "i això ha conduït a una situació de sobreendeutament de moltes famílies". També ha advertit que, fins ara, les Administracions han jugat a favor dels bancs i de les empreses energètiques constituïdes com oligopolis.

Des d'una altra de les entitats promotores, Irene Escorihuela -de l'Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals- ha apuntat que l'objectiu de la ILP és garantir el dret a l'habitatge, i ha subratllat que conté propostes "molt raonables que ja han estat avalades des del punt de vista jurídic". Carlos Macías, de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), ha recordat els esforços de la ciutadania per frenar desnonaments, i, sobre la ILP, ha dit que conté "mesures de mínims" i que no hauria de ser "retallada".

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat que el Govern s'ha marcat com a objectiu augmentar el parc públic d'habitatge el 15 % en l'any vinent, però ha advertit sobre la ILP que les mesures que preveu impliquen una despesa d'entre 400 i 800 milions d'euros addicionals. També ha destacat que el Govern ha instituït el dret de tempteig i retracte en els desnonaments, i promociona el lloguer amb mesures com l'impost sobre els pisos buits.

Roger Torrent, d'ERC, ha agraït la lluita d'entitats com les promotores de la ILP, que "ha fet explotar als morros de les institucions una problemàtica que no abordaven, ja sigui per deixadesa o per determinats interessos privats".

El diputat del PSC Jordi Terrades ha instat a actuar per afrontar les situacions d'emergència social en lloc de seguir rescatant bancs. Des del PPC, Rafael López ha criticat l'exministra Carme Chacón (PSC), a qui ha denominat "lady desnonaments express". Des d'ICV-EUiA, Salvador Milà ha estat d'acord que la gent que es queda sense casa "pugui tenir una segona oportunitat". Per C's, Matías Alonso ha lamentat que "amb el nivell d'ingressos de moltes famílies, no tinguin garantits drets com el de l'habitatge". Isabel Vallet, de la CUP, ha indicat que els problemes d'habitatge són estructurals i formen part del sistema capitalista.