Les expectatives augmenten sobre la possibilitat que, aquest cop sí, l'Eurogrup tanqui avui amb Grècia un acord que asseguri la permanència del país a l'eurozona i permeti obrir les negociacions sobre un tercer rescat.

Les institucions que eren conegudes com la troica van estudiar ahir el pla que el govern d'Alexis Tsipras va enviar dijous als seus creditors i socis, en el qual inclou mesures com pujades d'impostos directes i indirectes, augments de les cotitzacions socials, privatitzacions i ajustos en les pensions. Una "capitulació" davant les institucions encara que "necessària", en paraules del mateix ministre de Treball grec, Panos Skurletis.

La Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE), que també col·laboren amb el Fons Monetari Internacional (FMI) en la delicada anàlisi de la sostenibilitat del deute grec, tenen la intenció de transmetre avui als països de la zona de l'euro les seves conclusions sobre el pla grec.

A l'espera d'aquestes conclusions, les primeres reaccions davant les noves propostes hel·lenes han estat positives o almenys més temperades del que eren en les últimes setmanes. Per al president de França, François Hollande, la proposta "és seriosa i creïble" i ha de permetre "rellançar les negociacions, però amb la voluntat de concloure-les". L'anàlisi de les institucions també pretén observar si hi ha un risc per a l'estabilitat financera de la zona de l'euro i quines són les necessitats actuals i potencials de finançament de Grècia, que està en una situació delicada amb unes arques públiques minses i un corralito imposat a la banca fa 12 dies. Els líders de les tres institucions, Jean-Claude Juncker (CE), Mario Draghi (BCE) i Christine Lagarde (FMI), van mantenir ahir una teleconferència per abordar directament l'anàlisi, de la qual no han transcendit detalls. Les institucions presentaran les seves conclusions avui al matí als segons dels ministres d'Economia i Finances de l'euro, que prepararan la trobada de l'Eurogrup que se celebrarà a la tarda. Els ministres arribaran a la seva enèsima trobada extraordinària a Brussel·les amb l'ànim posat en segellar un acord amb Grècia, després de més de cinc mesos de tenses negociacions, sempre que les institucions aportin una conclusió positiva de les mesures d'Atenes.

En les últimes setmanes, Grècia ha vist expirar el seu segon rescat sense un consens amb els seus socis per accedir als 7.200 milions d'euros que seguien pendents en el programa, just el mateix dia en què va incomplir el pagament de 1.600 milions d'euros que havia d'abonar a l'FMI.

Els grecs van rebutjar en el referèndum -més del 61% dels votants- l'última oferta proposada pels creditors, seguint el consell defensat pel mateix govern de Tsipras, encara que les mesures ara proposades van, a grans trets, en la mateixa línia.