Artur Mas, que encara no ha confirmat si concorrerà al 27-S, es juga el seu futur en una cimera que s'ha de celebrar durant aquesta setmana amb els partits i les entitats independentistes per intentar salvar les diferències en el format de la candidatura única, que CUP i ERC accepten si és sense polítics.

A 77 dies de les eleccions al Parlament, els interrogants segueixen oberts al bloc sobiranista, que si bé comparteix la voluntat d'articular una candidatura única, les parts mantenen models diferents que dificulten un acord.

Després de l'assemblea de dissabte de la CUP a Castelló, en què la formació ha mantingut la seva disposició a pactar una llista independentista que no inclogui ni partits ni polítics en actiu, la setmana que ve serà clau per concretar com concorreran al 27-S CDC, ERC, la CUP i les entitats.

A més, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, oferirà dimecres una conferència de gran format sobre "el nou país" i tres dies més tard CDC celebrarà la seva Convenció Nacional per a "refundar" el partit.

El president Artur Mas està tan convençut que una única llista pel sí a la independència donaria caràcter de plebiscit al 27-S i permetria una majoria absoluta d'escons que ha cedit el protagonisme de la candidatura a les entitats, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Mas busca, així, donar un caràcter "transversal" a la llista, però mostra molts dubtes al plantejament de la CUP, que sols acceptaria una candidatura d'aquestes característiques si en ella no està ni Mas ni cap altre polític.

ERC, que té amb CDC des de fa mesos un principi d'acord per a un full de ruta en comú, dóna suport no obstant això a la CUP en la seva proposta de candidatura sense polítics, però, si no és possible, manté la seva aposta de llistes per separat, amb un programa en comú a favor de la independència.

No obstant això, els diferents actors del bloc sobiranista plantegen punts diferents. Així, CDC aposta per una llista unitària capitanejada per representants de la societat civil però amb presència també de polítics, entre ells Artur Mas i representants de CDC, ERC i CUP, a més de democratacristians, socialistes i ecosocialistes independentistes. A més, en cas d'una victòria sobiranista, CDC té acordat amb ERC obrir un procés de "transició nacional" d'uns 18 mesos per posar en marxa les "estructures d'Estat", elaborar un projecte de constitució i emprendre les negociacions amb Espanya i amb els actors internacionals. Una vegada finalitzades, procediria a una "proclamació" d'un nou estat o d'una "República catalana".

ERC, però, rebutja una única llista de partits sobiranistes però donaria suport a una candidatura civil si no conté polítics, tot i mantenir l'aposta de llistes separades amb un punt programàtic en comú i el repartiment de membres d'entitats sobiranistes. Al mateix temps, propugna un Govern de concentració, la composició i principals mesures del qual s'acordarien abans del 27-S.

Al seu torn, la CUP només acceptaria una llista única si és sense polítics i ha avisat que no contribuirà a que el 27-S es converteixi en un plebiscit sobre la figura de Mas, però preveu la possibilitat de concórrer per separat, coincidint amb ERC en els dos casos. Tot i així, rebutja formar part d'un Govern de concentració amb ERC i CDC i advoca perquè, després de les "plebiscitàries" del 27S, no s'investeixi un nou president, sinó que es mantingui el govern en funcions fins a la convocatòria de noves eleccions, que en aquest cas serien "constituents".

Finalment, l'ANC aposta per una llista de la societat civil transversal sense polítics "en actiu", però té el mandat dels seus socis de consensuar el format de la candidatura amb les forces sobiranista. Mentrestant, Òmnium vol una candidatura conformada per representants de la societat civil i amb el "suport explícit" dels partits polítics que defensen la creació d'un estat independent.

L'Associació de Municipis per la Independència s'alinea amb Òmnium Cultural i l'ANC perquè encara que està integrada per alcaldes que formen part dels partits polítics, aposta perquè la iniciativa sigui de les entitats.