El cantautor madrileny Javier Krahe va morir ahir a la matinada d'un infart de miocardi a la seva casa de Zahara de los Atunes (Cadis) als 71 anys, segons que van informat fonts pròximes a l'artista.

Krahe va ser, juntament amb Aute i Sabina, entre d'altres, un dels exponents de l'anomenada cançó urbana madrilenya dels vuitanta, que en el seu cas va tenir la ironia i la crítica com a fil conductor d'un prolífic catàleg de composicions. Krahe deixa catorze discos editats i 150 cançons compostes, entre els quals figura La Mandrágora (1981), disc que va signar amb Sabina i Alberto Páez, o el tema Cuervo ingenuo.

"Disposem d'una caterva de polítics amb mala fe i mala idea"; "Amb l'humor no ataco ningú, és una defensa davant l'hostilitat", havia comentat en diverses entrevistes el cantautor, que va viure la seva última gran polèmica el 2012, quan va ser acusat d'un delicte contra els sentiments religiosos per un vídeo de l'any 2004 titulat Como cocinar un Cristo para dos personas. "No m'han entès", va declarar abans d'entrar a declarar en un judici en el qual va ser absolt.

Krahe va iniciar estudis d'Econòmiques a la Complutense de Madrid, però els va abandonar per anar-se a viure a Canadà, després de conèixer la canadenca Annick. Allà va començar la seva carrera com a lletrista alhora que feia diferents feiens. En tornar a Espanya el 1972, va començar a compondre cançons per a altres cantants com Alberto Pérez o Chicho Sánchez Ferlosio. Aquest últim va ser qui el va convèncer perquè interpretés els seus propis temes. El 1980 va gravar el seu primer disc, Valle de lágrimas. La fama li va arribar un any més tard, quan el presentador de televisió Fernando García Tola el va descobrir al pub La Mandrágora, on actuava amb Joaquín Sabina i Alberto Pérez. Les seves aparicions al programa de Tola, Esta noche, li van donar popularitat. Després de l'èxit, cada component del trio va continuar la seva carrera en solitari.

Compromès socialment i políticament, va escriure cançons antimilitaristes i va concórrer, el 1989, com a cinquè candidat al Congrés, en la llista Grupos Radicales por Madrid antiprohibicionistas sobre droga.