El primer paquet de mesures d'ajust, l'aprovació del qual l'eurozona ha posat com a condició a Grècia per negociar el tercer rescat, va superar ahir la primera barrera legislativa, en ser aprovat per les quatre comissions parlamentàries on va ser debatut ahir al matí. El paquet legal va ser debatut ahir al vespre a la sessió plenària i encara havia de ser votat a l'hora de tancar edició.

El paquet es divideix en dos articles: el primer és la ratificació del text aprovat dilluns a la cimera de l'eurozona, en el qual s'estableixen les condicions per iniciar les negociacions. El segon inclou canvis i pujades en el règim de l'IVA, noves mesures tributàries, l'enfortiment del tractament penal de l'evasió fiscal, reformes en les pensions i la Seguretat Social, la garantia de la independència de l'oficina d'estadístiques grega, així com la creació d'una autoritat fiscal que vigilarà que no hi hagi desviaments en els objectius fiscals.

"És un acord difícil i només el temps dirà si és sostenible", va reconèixer el ministre grec de Finances, Euclides Tsakalotos, en el debat del matí en comissions, i així va posar de manifest les butllofes que ha aixecat el programa en el si del partit esquerrà governant. Tsakalotos al·ludia a la sèrie de pujades de l'IVA i de les cotitzacions socials incloses en el paquet legal, mesures que, va dir, poden tenir un efecte recessiu.

No obstant això, el ministre va remarcar que l'acord de dilluns també té elements positius, com és el fet que s'hagin reduït els objectius per al superàvit primari o que hi hagi una promesa molt més poderosa sobre el deute del que es va acordar el 2012 quan es va esmentar per primera vegada un possible alleujament.

Entre els que també van defensar el vot a favor, "com un acte de responsabilitat", figura el ministre de Treball, Panos Skurletis, que va dir que atès l'estat de les coses "no hi havia una altra possibilitat" que acceptar l'acord, en al·lusió indirecta al fet que l'única altra opció hauria estat la sortida de l'euro.

Es donava per fet que la llei tindria el suport d'una àmplia majoria dels diputats, com va ocórrer en la sessió matinal en comissions, i que això seria sobretot gràcies al suport que havien garantit els tres partits proeuropeus de l'oposició.

En la mateixa Syriza hi va haver amb seguretat dissidències, entre elles la del ministre d'Energia, Panayotis Lafazanis, que ahir va tornat a assegurar que no votaria a favor d'un tercer rescat, com ho van dir també altres membres que com ell formen part de l'anomenada Plataforma d'Esquerra. Encara que Lafazanis va remarcar que no té pensat dimitir, els mitjans donaven per fet el seu cessament com a part d'una àmplia remodelació de Govern que podria tenir lloc avui mateix, un cop conclosa la votació.

En una entrevista amb la televisió pública, Tsipras va afirmar dimarts a la nit que no té intenció de fer un Govern d'unitat nacional, ni tampoc de convocar eleccions mentre no s'hagi signat l'acord per al tercer rescat, les negociacions poden durar al voltant a un mes, segons va assenyalar.

Durant el ple d'ahir al vespre, el ministre de Finances grec, Euclides Tsakalotos, va demanar el vot del Parlament per a un acord amb els socis europeus que, va dir, no sap si donarà fruits positius i la signatura del qual va suposar la decisió més difícil de la seva vida. "El matí de dilluns va ser el dia més difícil de la meva vida. No sé si vam fer el que havíem de fer. Sé que no teníem alternativa", va assegurar Tsakalotos a l'inici del debat al Parlament grec. "Mai no vam dir que es tractés d'un bon acord", va remarcar el ministre, que va afirmar: la decisió sobre aquest pacte "em pesarà tota la vida".

Respecte a si aquestes reformes tindran efecte per fer créixer l'economia grega, Tsakalotos va mostrar els seus dubtes. "Hi haurà noves relacions entre l'economia i l'Estat? Hi haurà noves fonts de finançament d'inversions? No ho sé", va assenyalar Tsakalotos en la seva intervenció. "L'únic que sé és que si no lluitem contra el sistema polític passat, si l'esquerra no ho fa, no tindrem èxit", va assegurar Tsakalotos, que va destacar que la seva opinió sobre Europa ha canviat des del dia de la firma.