La llista unitària per al 27S que han acordat CDC i ERC, amb l'aval de les entitats sobiranistes, estarà encapçalada per l'exeurodiputat d'ICV Raül Romeva, seguit per l'expresidenta de l'ANC Carme Forcadell i per la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

Així ho van confirmar fonts dels partits que han acordat la llista, que reserva la quarta posició per al president català, Artur Mas -que seguiria com a president de la Generalitat si la candidatura guanyés les eleccions-, i el cinquè lloc per al líder d'ERC, Oriol Junqueras.

Aquests són els noms que encapçalaran la llista per la circumscripció de Barcelona, mentre que encara falta per conèixer els candidats que encapçalaran les de Girona, Lleida i Tarragona.

Raül Romeva, que havia pertangut al sector independentista d'ICV, va optar per no presentar-se a les eleccions europees de maig del 2014, i el març passat va abandonar la militància per discrepar de la nova orientació política d'Iniciativa (vegeu el perfil a la pàgina següent). "Assumim col·lectivament el compromís", va afirmar ahir Romeva a la xarxa social, minuts després de conèixer-se que encapçalarà la llista.

La número dos de la llista, Carme Forcadell, és una lingüista fundadora de la Plataforma per la Llengua, va ser regidora d'ERC a l'Ajuntament de Sabadell entre els anys 2003 i 2007, i posteriorment va abandonar la militància per centrar la seva activitat en entitats de la societat civil, fins que va ser elegida presidenta de l'ANC des de la seva fundació i fins al maig del 2015. Muriel Casals, per la seva banda, és des del 2010 la presidenta d'Òmnium Cultural, una de les tres entitats que més actes ha impulsat en pro de la independència juntament amb l'ANC i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El pacte entre CDC i ERC contempla un procés de "desconnexió" legal de Catalunya d'Espanya que duraria de sis a vuit mesos si aquesta candidatura guanya els comicis, i que culminaria amb un "punt de ruptura", que seria una declaració unilateral d'independència. Segons fonts dels dos partits, el procés de "desconnexió" previst en el pacte CDC-ERC inclou l'aprovació per part del nou Parlament d'un paquet de mesures legals, entre elles una "llei de transitorietat jurídica" destinada a suplir el marc legal espanyol, però també a evitar buits de poder. Amb aquest propòsit, la "llei de transitorietat jurídica" mantindria vigent l'ordenament jurídic espanyol en tots els àmbits en què no hi hagi lleis catalanes pròpies, les quals prevaldrien sobre les altres i les substituirien. Altres lleis previstes serien les destinades a crear estructures d'estat fonamentals, com la d'hisenda pròpia -a partir de l'Agència Tributària de Catalunya- o la de Seguretat Social.

CDC i ERC ja compten amb que el paquet de mesures per a la "desconnexió" obtindrà el rebuig frontal del Govern espanyol i del Tribunal Constitucional, però esperen poder crear "fonaments de dret" suficients i haver fet els passos necessaris per disposar d'una situació irreversible a partir de la qual s'aprovi el "punt de ruptura". Sobre això últim, que comporta de facto la secessió, els dos partits han decidit escurçar els terminis respecte al full de ruta previst inicialment, i situar-lo dels 18 als 6 o 8 mesos com a màxim, a fi de reduir tensions amb Espanya, van apuntar les mateixes fonts.