Regió 7

Pels partits, la comissió del frau permet veure les causes de la corrupció però no les aclareix

Antifrau adverteix sobre la "inadequada relació" entre política i negocis

16.07.2015 | 00:00

Els grups del Parlament creuen, en les seves conclusions de la comissió d'investigació sobre frau, evasió fiscal i corrupció, que ha servit per veure les causes d'aquests problemes, però no per aclarir casos com el que va donar peu a la seva creació, el cas Pujol, sobre el qual subsisteixen dubtes.
L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), de la seva banda, va advertir sobre la "inadequada relació" entre política i negocis i va lamentar que, després de la comissió d'investigació, encara persisteixen les "sospites fonamentades" sobre finançament irregular de partits.
En el seu escrit de conclusions, a què ha tingut accés Efe, Antifrau conclou que les compareixences de la comissió Pujol han constatat que els dèficits en transparència i accés a la informació pública han suposat un "camp abonat per a les pràctiques de corrupció".
CiU considera que no es poden extreure conclusions "prou solvents" respecte al cas de la família Pujol ni als altres tractats a la comissió, encara que en el seu document no hi fa una referència explícita. En les 28 fulles del document de conclusions de CiU no s'esmenta el cas de l'expresident Jordi Pujol i de la seva família, ni tampoc altres analitzats a la comissió, com el Pretòria, el Bárcenas o el de l'espionatge al restaurant La Camarga.
ERC conclou, en canvi, que l'expresident Jordi Pujol exercia un lideratge sense contrapesos i confonia el que és públic i el que és privat per disposar d'un entorn d'"impunitat" amb el qual s'afavoria la corrupció.
El PSC denuncia que s'han tancat "en fals" diversos assumptes sense poder dissipar dubtes per culpa de l'"obstruccionisme" de l'expresident català, a qui insta a, per "ètica", aportar tota la documentació al Parlament.
Pel portaveu del PPC a la comissió, Santi Rodríguez, aquest òrgan no ha servit per aclarir els "dubtes" sobre l'origen dels diners a Andorra dels Pujol, en especial per la seva"falta de col·laboració". Per ICV-EUiA, la comissió ha servit per "desemmascarar" el sistema de corrupció del "pujolisme" i desmuntar la "versió oficial" sobre l'anomenat "oasi català". Ciutadans (C's) denuncia "la connivència" entre alguns partits catalans i el poder econòmic i mediàtic, en el que denomina "capitalisme d'amiguets", i la CUP considera que l'especulació urbanística i el sistema de finançament de partits han afavorit la corrupció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El Premi Internacional Catalunya reconeix la investigació oncològica

El Premi Internacional Catalunya reconeix la investigació oncològica

Els tres guardonats van fer una crida a continuar impulsant la recerca des de les institucions ...

Què diuen les portades en paper d´aquest dimecres?

Què diuen les portades en paper d´aquest dimecres?

El no del PSC a Rajoy i la investidura del nou govern copen les portades

Dimecres calorós, però amb possibilitat de plugims al Prepirineu

Les temperatures màximes es mouran entre els 22 i els 27 grays a la Catalunya Central

Enllaços recomanats: Premis cinema