El cap de llista de la candidatura unitària pactada entre CDC i ERC, Raül Romeva, va advertir ahir sobre la seva presència i la d'altres persones independents a la llista que "això no va de noms concrets", sinó que "es tracta de fer el referèndum" sobiranista que no va ser possible fer legalment. Romeva es va referir a la candidatura que encapçala quan es va acomiadar al matí de la tertúlia en la qual fins ara participava a Catalunya Ràdio, cosa que li va permetre saludar i intercanviar algunes paraules amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que en aquells moments era entrevistat. Segons va explicar l'exeurodiputat d'ICV, ha acceptat ser cap de llista de la candidatura independentista unitària en què seran també el President Artur Mas i Oriol Junqueras, "com una gran oportunitat i una responsabilitat molt gran".

Romeva va reconèixer que compartirà llista amb gent que no pensa com ell, però va insistir que l'objectiu és "fer una papereta que diu sí". "Això no és una llista de noms, el referèndum que no hem pogut fer. Això no és una llista ni de Mas, ni de Junqueras, ni de Romeva, ni de ningú en particular. És una possibilitat de votar perquè no n0 n'hem tingut cap més", va argumentar. Romeva també va defensar que el procés vagi ràpid perquè després cadascú torni a presentar-se amb les seves sigles. "Això ha de ser clar, curt i ràpid. Com més ràpid aconseguim això, més ràpid tornarem a la normalitat", va dir Romeva, que va concloure que "si la majoria diu 'sí' ens hi hem de posar; si diu 'no', haurem entès el missatge i caldrà seguir endavant".

Per la seva banda, Oriol Junqueras va afirmar que l'acord de CDC i ERC representa "un projecte integrador que ens ha de portar a la independència", i va precisar que "superar la barrera de la majoria absoluta és un objectiu important". En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras es va mostrar satisfet per l'acord de llista conjunta, que va considerar no com un objectiu en si mateix, sinó com "un instrument" per "portar Catalunya a la independència i construir una societat més justa". "Tenim un gran projecte en marxa, que és decisiu i integrador", va explicar el líder d'ERC, que anirà de número 5 a la llista de Barcelona, just darrere de l'actual President, Artur Mas.

Segons Junqueras, hi havia altres opcions possibles per fer una candidatura unitària independentista, "però la nostra prioritat és la independència i volíem garantir que el camí que ens hi portava era el millor, sense dilacions innecessàries i amb un programa molt ben travat". El republicà es va mostrar convençut, en aquest punt, que la seva candidatura, no només serà la guanyadora, sinó que configura un nou escenari en el qual es tracta d'aconseguir "com més diputats millor".

Junqueras no va precisar quina és la xifra de diputats que considera mínima per a aquest nou escenari, però sí que va subratllar que "és evident que passar la barrera de la majoria absoluta és molt important". "Anem a totes, i estem convençuts que guanyarem", va precisar abans de referir-se al cap de llista de la seva candidatura, Raül Romeva. Junqueras va recordar que amb Romeva l'uneix una gran amistat "perquè hem treballat junts al Parlament Europeu" en l'època en què tots dos eren eurodiputats, i va afirmar que "és un privilegi poder traslladar" la col·laboració "en l'àmbit de Catalunya". Segons Junqueras, "la potència comunicativa" que oferirà "la imatge conjunta" de Romeva amb altres representants de la societat civil catalana i del President Mas i ell mateix "és extraordinària" i parla per si mateixa. En tot cas, Junqueras va confirmar que hi haurà actes electorals conjunts, tant amb Artur Mas com amb Raül Romeva, i va matisar que les relacions amb l'actual President "sempre han estat bones, de col·laboració i de respecte".

Després d'assenyalar que està convençut que l'organització Súmate tindrà algun membre a la llista unitària "perquè representa un espai molt important", Junqueras va dir, sobre la CUP, que espera poder seguir "col·laborant" i acordant qüestions amb ella, encara que concorri a les eleccions amb la seva pròpia candidatura. El president d'ERC va confirmar que en el pacte amb CDC figura la plasmació del full de ruta per a després del 27-S en què s'han escurçat els terminis fins al "punt de ruptura", perquè, segons va dir, "si podem fer els passos en menys temps, en nou mesos en comptes de 18, doncs molt millor". Si bé va donar per fet que Mas seguirà sent president si la candidatura resulta guanyadora, Junqueras no va aclarir quin paper pensa jugar dins o fora de l'hipotètic govern de CDC i ERC.