El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar ahir que existeixen procediments "suficients" per frenar una eventual declaració d'independència de Catalunya i va subratllar que tots els governs tenen el "mandat constitucional" de "respectar les lleis".

Catalá va reiterar que "a Espanya funcionen tots els instruments" per garantir que ciutadans i executius estan "sotmesos a la llei". En concret, va destacar que "el control judicial de l'acció de govern és una realitat quotidiana" i que, per això, tant l'Executiu central "com qualsevol altre agent institucional" poden recórrer a tribunals ordinaris o al Tribunal Constitucional per "garantir el compliment de les lleis". El titular de Justícia va explicar que "cada dia, el Govern i les comunitats autònomes recorren davant el Tribunal Constitucional" i que aquest és el "normal desenvolupament" del "marc de relacions entre totes les institucions", d'acord amb les "regles del joc" existents.

En aquesta línia, el ministre es va mostrar "convençut que l'Estat de Dret té les eines suficients" per fer front a una situació en la qual "algun Govern" pugui arribar a incomplir el citat mandat "en algun moment". Segons el parer de Catalá, aquestes eines passarien pels "instruments de garanties de llibertats i drets" i per recursos davant el "Poder Judicial independent" del qual gaudeix Espanya, i no per altres vies, com una hipotètica aplicació de la futura Llei de Seguretat Nacional.