Mor l'expresident del Parlament Joan Rigol als 81 anys

També va ser president d'Unió, de la comissió executiva del Patronat de la Muntanya de Montserrat i conseller dels governs de Jordi Pujol

Joan Rigol en una imatge d'arxiu a Montserrat

Joan Rigol en una imatge d'arxiu a Montserrat / ARXIU/D.B.

Redacció / ACN

L'expresident del Parlament Joan Rigol ha mort als 81 anys, segons ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ACN. Nascut a Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat) el 1943, Rigol té una dilatada carrera política. Va ser president del Parlament entre el 1999 i el 2003, i va ocupar també escó al Congrés de Diputats i al Senat. Va ser conseller dels dos primers governs de Jordi Pujol, primer ocupant la conselleria de Treball i després la de Cultura. El president del partit Unió Democràtica durant 13 anys, també va presidir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir i a les eleccions catalanes del 2017 va anar a les llistes de Junts. El 2019 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria política. També va ser president de la comissió executiva del Patronat de la Muntanya de Montserrat des del 2010 fins al 2021.

El polític democristià va ser un home de formació humanística i filosòfica. Màster en Administració i Direcció d'Empreses per ESADE, membre de l'Institut Espanyol d'Analistes d'Inversions. També esdevingué doctor en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya i doctor en filosofia per la Facultat de Filosofia de Catalunya.

L'any 1976 es va afiliar a Unió Democràtica, partit del qual va ser president des del 1987 fins a l'any 2000. També va ser diputat al Congrés dels Diputats durant un any en la primera legislatura espanyola (1979-1980) fins que va ser nomenat conseller de Treball (1980-1984) del govern de Jordi Pujol i posteriorment conseller de Cultura (1984-1985) en la següent legislatura.

Després del seu pas pels dos primers governs, Rigol va arribar com a diputat al Parlament el 1988 i ho va ser quatre legislatura seguides fins al 2003. Del 1993 al 1999 també va ser designat senador en representació de la Generalitat i va ocupar la vicepresidència primera. A l'inici de la sisena legislatura catalana va ser escollit president del Parlament, càrrec que va ocupar entre el 1999 i el 2003 substituint Joan Reventós.

Quan Convergència i Unió van decidir trencar la coalició el 2015, Rigol va abandonar la militància d'UDC i es va integrar a Demòcrates de Catalunya. El 2017 va anar a les llistes de Junts a les eleccions al Parlament. I també va presidir el Pacte Nacional pel Dret Decidir, una plataforma impulsada en favor de celebrar una consulta sobre el futur polític de Catalunya.

Va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi l'any 2019 "per la seva destacada trajectòria política, en especial com a 11è president del Parlament de Catalunya durant quatre anys". La seva vocació humanista el va portar a ser membre de diverses entitats socioculturals, des de la Fundació Olof Palme a l'Institut d'Humanitats, la Fundació Joan Maragall o Òmnium Cultural.