El nivell de puresa de l'èxtasi, la cocaïna i l'speed, les tres drogues sintètiques il·legals més consumides en espais d'oci nocturn, és el més elevat dels últims cinc anys, i es consolida l'adulteració amb noves drogues, dos factors que incrementen el risc per als seus usuaris. Així ho demostra l'últim informe anual del Servei d'Anàlisis de Substàncies de Catalunya d'Energy Control de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), que recull les 2.938 mostres facilitades per 1.521 persones al llarg del 2014, de les quals 1.188 mostres, facilitades per 792 persones, procedeixen de Catalunya.

"La disminució dels adulterants és una bona notícia, però és una arma de doble tall perquè si un no sap que ha augmentat la puresa, no està preparat perquè augmentin els efectes", ha assenyalat el sotsdirector general de Drogodependències (ASPCAT) de la Generalitat, Joan Colom, en la presentació de l'informe.

Colom ha assenyalat que és obvi que per més que es demani a la gent que no consumeixi drogues no deixarà de fer-ho, o sigui que l'actitud menys arriscada és aconseguir que ho faci amb els mínims efectes adversos per a ell i per a la població.

De la seva banda, la coordinadora d'Energy Control a Espanya, Núria Calzada, ha aconsellat als consumidors de drogues sintètiques il·legals "prudència" i els ha recomanat "no prendre substàncies de les quals ho desconeixem pràcticament tot" i "fer dosis test" -com ratlles de coca més petites- i acudir a un servei d'anàlisi per conèixer la seva composició. Segons l'informe, el 84 % de les mostres de MDMA/èxtasi en vidre són pures, mentre que en pastilles, aquest percentatge baixa fins al 67 %, en el del speed, al 33 %, i en el cas de la cocaïna, al 18 %.

Calzada ha explicat que la cocaïna no només continua sent la substància més adulterada i la que té els adulterants més tòxics, que acompanyen o substitueixen la substància original en tres de cada quatre mostres analitzades el 2014. En conjunt, la cafeïna és l'adulterant més comú i és present en la meitat de mostres d'speed.

L'experta ha subratllat que les noves drogues es consoliden com adulterants de les drogues il·legals més habituals.

Per a la coordinadora estatal d'Energy Control, hi ha dos factors que poden estar influint en l'augment de la puresa: la innovació en els processos de producció i la competitivitat al mercat, que ha augmentat amb l'ús d'internet, en la mateixa línia del que apuntava per l'European Drug Report 2015.

"D'una banda, el control governamental sobre els productes químics necessaris pot donar lloc a una carència de disponibilitat. Davant d'aquesta situació, els productors innoven en els processos per sintetitzar a partir de productes alternatius, que no estan controlats", ha explicat.

D'altra banda, segons Calzada, "la puresa pot ser deguda a la competència al mercat, per la presència de noves drogues en alguns països o la deep web, un mercat en línia on hi ha accés a tota mena de drogues d'alta qualitat i a preus competitius".

El director de l'àrea de Drogues d'ABD, Josep Rovira, ha subratllat la necessitat d'autoprotecció de les persones usuàries de drogues i ha recordat que el 97 % a qui s'aconsella no consumir una substància per adulteració rebutgen el suggeriment. També ha destacat la utilitat d'aquests anàlisis per posar en marxa mecanismes d'alerta de situacions de risc.