El cantautor Lluís Llach serà el número u de la llista independentista Junts pel Sí (que integren CDC, ERC i entitats sobiranistes) per la província de Girona, segons han informat a Efe fonts de la candidatura. Per la seva banda, l'economista i exsocialista Germà Bel serà el número u per Tarragona.

Icona musical de la lluita contra el franquisme gràcies en gran part a la seva peça "L'estaca", Llach s'ha pronunciat els últims temps a favor de la independència i d'un gir cap a les polítiques d'esquerres. Considerat un dels líders de la "Nova Cançó", Llach va ser perseguit pel franquisme i els anys setanta es va haver d'exiliar un temps a París. El músic, amb més de trenta discos, va viure els seus primers anys a Verges, poble del qual mai no s'ha desvinculat, encara que els últims anys ha viscut entre Catalunya i Senegal, on té una fundació que porta el seu nom.

Per la seva banda, Germà Bel és membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, catedràtic en Economia Aplicada per la Universitat de Barcelona, especialitzat en infraestructures, i va ser diputat al Congrés pel PSC del 2000 a 2004.

Nascut el 1962 a les Cases d'Alcanar, Bel ha criticat a diversos llibres la política centralista de l'Estat en infraestructures, com és el cas d'"Espanya, capital París", i ha analitzat els factors de l'auge de l'independentisme a "Anatomia d'un desengany".

Màster en Economia per la Universitat de Chicago i catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, Bel va exercir entre el 1990 i el 1993 com a assessor al ministeri per a les Administracions Públiques i al Ministeri d'Obres Públiques i Transports, quan hi havia a la Moncloa Felipe González (PSOE).

Anys abans, el 1980, va ingressar en les joventuts del PSC i va ser elegit diputat al Congrés dels Diputats l'any 2000, ocupant l'escó durant una legislatura.

El líder de 'Súmate', Eduardo Reyes, i el catedràtic de Ciència Econòmica i d'Economia Financera de l'UPF Oriol Amat ocuparan el sisè i setè lloc a la llista de 'Junts pel Sí' respectivament, segons va anunciar ahir el cap de llista, Raül Romeva, en una entrevista a BTV. Romeva va destacar el "rigor acadèmic" d'Amat i va subratllar que "molta gent està sacrificant la seva vida i la seva zona de confort per poder sumar-se a aquest projecte col·lectiu". Per tant, ja han quedat confirmats els set primers llocs de la llista per Barcelona, formada també per l'expresidenta de l'ANC Carme Forcadell, l'expresidenta d'Òmnium Muriel Casals; el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras.

D'altra banda, el 85% dels adherits i simpatitzants de Solidaritat per la Independència (SI) han aprovat donar suport a la llista 'Junts pel Sí' després del referèndum intern que s'ha celebrat els dies 21 i 22 de juliol, en què hi han participat 889 persones.