El futur cap de llista de "Catalunya Sí que es pot", Lluís Rabell, ha afirmat aquest divendres que la seva aposta és "picar pedra" per "conquerir" la Generalitat i posar-la al servei de les classes populars i moviments socials, a partir de la unitat al voltant del dret a decidir que permeti que "es plebisciti tot". En la seva presentació als mitjans de comunicació, el ja expresident de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha assenyalat que se sent "perfectament còmode" amb l'independentisme -va votar a favor el sí-sí a la consulta del 9N- però ha alertat que la seva candidatura, en què conflueixen Podem, ICV i EUIA, inclou diferents sensibilitats des de la base que "els catalans puguin decidir el seu futur".

Rabell ha dit que va votar a favor de la independència el 9N perquè "li ho demanava el cos" i perquè volia "enviar a fer punyetes" el govern de Mariano Rajoy, al qual ha acusat d'estar "pressionant dia rere dia" amb un "anticatalanisme que frega el racisme". En tot cas, ha deixat clar que per a Catalunya Sí que es pot "l'important no és independència sí o no, sinó que el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur".

Però ha assenyalat que fora de Catalunya també hi ha "amics fiables" que defensen el dret a decidir dels catalans, amb els quals ha garantit que treballarà, en al·lusió a Podem, que integren la llista.

Rabell ha afirmat que la seva candidatura aspira a ser "una eina prou sòlida i arrelada en la voluntat de les classes populars", que tingui com a objectiu "subvertir" la situació política actual, per a la qual cosa ha garantit que anirà a "picar pedra" als "barris populars". Ha assegurat que la seva postulació a president de la Generalitat no és "una "xuleria", sinó una decisió fruit de les circumstàncies que han portat molts activistes a fer el pas a la política institucional.

També ha carregat contra el discurs de la candidatura Junts pel Sí (CDC, ERC i entitats), per situar al mateix bàndol que Mariano Rajoy a tots els partits que no es defineixen per la independència. Ha replicat que la gent d'aquesta candidatura és la que ha fet "diverses vagues generals contra Rajoy", així que "poca broma" sobre això. Ha dit que l'objectiu de la seva candidatura, que integra independentistes, federalistes i confederalistes, entre d'altres, no és "trencar el país" sinó crear "una Catalunya democràtica i lliure en les seves decisions".

Per això, ha defensat la seva candidatura com la que permetrà "realment decidir" sobre el futur de Catalunya, i ha advertit que no s'"estalviaran" una consulta "en condicions democràtiques i reconeguda", que és la que generaria realment un "autèntic mandat democràtic".

D'una altra banda, ha posat en dubte la seva assistència a la manifestació de l'11 de setembre, ja que les entitats que la convoquen estan "compromeses" amb la candidatura de Junts pel sí i la diada de Catalunya és "de tota la ciutadania". Tot i així, ha instat l'ANC i Òmnium a proposar una "trobada" amb altres formacions que defensen el dret a decidir, perquè la manifestació sigui "de tothom".

Rabell no ha concretat la posició de la dirigent de Podem Jéssica Albiach i el candidat d'ICV, Joan Coscubiela -que sonaven com a número 2 i 3 de la llista, respectivament- encara que ha assegurat que sí que hi seran.

Esperant Procés Constituent

També ha explicat que avui ha parlat amb la líder de Procés Constituent, Teresa Forcades, i ha assegurat que té "raons molt fonamentades" que aquesta organització pugui sumar-se a la confluència, encara que "respectarà" la decisió que surti demà a l'assemblea que la formació té preparada per discutir sobre aquest assumpte.