El president d'ERC, Oriol Junqueras, va justificar ahir l'aliança acordada amb CDC i diverses entitats de cara a les eleccions del 27S per l'espai de centralitat que ocupa el seu partit i el moment històric que viu Catalunya, en el que segons va dir, "ens ho juguem tot".

En la intervenció inicial davant el 27 Congrés Nacional d'ERC, que es va celebrar ahir al Palau de Congressos de Catalunya davant 1.300 militants inscrits, Junqueras va començar per recordar que la diversitat de Catalunya és la que li ha permès històricament adaptar-se als canvis i ser més fort.

"Però aquesta diversitat també ens planteja reptes de com gestionar-la", va indicar abans d'advertir que quan les forces polítiques catalanes no han estat capaces d'assolir "grans pactes" el país "ha pagat preus altíssims".

Segons Junqueras, la construcció dels consensos és difícil, "però ara mateix estem en un dels moments en que ha estat possible aconseguir-los" amb una aliança com la de Junts pel Sí que reflecteix "la transversalitat", si bé "són tan amics nostres els que estan com els que s'han quedat fora de forma legítima".

Això, va puntualitzar, és important, "perquè el país l'haurem de construir entre una gran majoria, no volem excloure ningú", va subratllat en una clara al·lusió a forces que, com la CUP o ICV-EUiA, el 27S concorreran en altres llistes.

En referir-se a la coalició pactada, Junqueras va assenyalar ahir que "no és la primera vegada que l'espai de centralitat que ocupa ERC l'obliga a assumir el repte complex d'intentar cosir a la nostra societat".