El President de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dilluns que va ser un "error molt gran" no haver apostat durant la Transició perquè Catalunya disposés d'una Hisenda pròpia, ja que això ha tingut "conseqüències molt greus" durant molts anys, va comentar.

En la clausura d'unes jornades sobre el nou model d'administració tributària que el govern català aspira a implantar a Catalunya, Mas va lamentar que, fonamentalment per "errors propis", Catalunya no compti actualment amb una Hisenda pròpia, si bé va denunciar també que cadascun dels intents posteriors d'augmentar l'autogovern per aquesta via van topar amb l'oposició de l'Estat.

És per això que el President català es mostra confiat que Catalunya sabrà aprofitar aquesta vegada l'"oportunitat" i la "necessitat" que té de disposar d'aquesta eina, ja que sense Hisenda pròpia "no hi ha autogovern de veritat", va sentenciar.

Durant el seu discurs, Mas va fer balanç de les últimes dècades i va fer autocrítica sobre les reclamacions fiscals del nacionalisme català durant la Transició.

"És millor dir-ho amb totes les paraules. Allò que es va considerar llavors de segon ordre, subordinat, que era molt més important que qualsevol altra cosa abans que una Hisenda pròpia, va ser un error molt gran", va assegurar Mas.

Mas va comentar que aquell va ser fonamentalment un "error propi" de Catalunya, si bé va censurar a continuació l'Estat per incomplir les previsions en matèria de finançament de l'Estatut de 1979, per rebaixar l'Estatut actual que va sortir del Parlament i per donar "un cop de porta" a la reivindicació del pacte fiscal.

"Si no tenim una Hisenda pròpia ha estat per errors propis i perquè quan es va intentar corregir amb l'Estatut mai no es va trobar una mínima comprensió a l'altra banda de l'Estat per tenir un sistema de finançament diferenciat o una Hisenda pròpia amb majúscules", va etzibar Mas.

Després d'aquest repàs a la història recent, Mas va assegurar que ara Catalunya està "a punt" per crear una Hisenda pròpia si les "condicions polítiques" acompanyen, en al·lusió a la convocatòria electoral del 27 de setembre.

De fet, Mas va assegurar que el pla del govern català per posar en marxa una veritable Hisenda pròpia "és l'intent més seriós" dels tres últims segles.

De la seva banda, el responsable del programa per a la definició d'un nou model d'administració tributària de Catalunya, Joan Iglesias, ha explicat que Catalunya es proposa construir un model d'administració tributària inspirat en el que hi ha implantat a Austràlia i Suècia, que substitueixi la persecució del contribuent per una relació de confiança amb aquest.

Iglesias ha dit que aquest model és el resultat de deu informes encarregats en els dos últims anys pel Govern i que s'han presentat aquest dilluns. Representants de consultores com KPMG, PwC, Deloitte, Everis i d'escoles de negoci com Esade han exposat els resultats de deu informes encarregats pel Govern en els dos últims anys per avançar en l'objectiu de construir un nou model d'administració tributària per a Catalunya.

Iglesias ha precisat que els experts recomanen al govern català que creï un Servei Català de Gestió d'Ingressos format al seu torn per quatre organismes: l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), l'Agència Catalana de Recaptació d'Ingressos (ACRI), l'Agència Catalana de Comerç Exterior i Duanes (ACCED) i l'Agència Catalana de la Propietat Immobiliària (ACPI).

"Tenim les idees, el talent i les persones per fer una Hisenda pròpia. Ara fa falta que es trobin les condicions polítiques perquè aquest projecte prengui cos i es porti a la pràctica", va subratllar el President Mas després de la presentació.

Mas va remarcar que Catalunya té competències en matèria sanitària i ha estat capaç de definir un model propi, de referència a Europa, i que el mateix succeiria si controlés les seves bases fiscals.

Quant a l'Agència Tributària Espanyola, el President de la Generalitat va comentar que té "coses bones", però que no es pot comparar amb els sistemes fiscals capdavanters al món.