La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, va replicar ahir la seva homòloga al govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va considerar que la hisenda catalana que es va presentar dilluns és un "pas cap enlloc". "Ben al contrari, és un pas cap a una autèntica estructura d'estat", va reivindicar Munté després de la reunió del Consell Executiu. Per al Govern és una eina per "blindar l'autogovern i recaptar impostos al servei del creixement i la justícia social".

Munté va recordar que s'hi treballa des de fa uns anys "inspirant-se en les millors pràctiques d'Europa i el món, per blindar l'autogovern i recaptar impostos i posar-los al servei del creixement i la justícia social, és una estructura necessària". La portaveu del Govern va recordar que els deu informes sobre la hisenda catalana que es van presentar aquest dilluns tenen "una finalitat i un objectiu clar". "El cost dels informes i la contractació serà conegut i consultable en les properes setmanes" amb informació detallada i transparent, va garantir Munté.

D'altra banda, la portaveu també va tenir paraules per a les declaracions recents dels ministres de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i de Justícia, Rafael Catalá, sobre una eventual DUI a Catalunya. Fernández Díaz li va atribuir "valor jurídic i polític nul", i Catalá va assegurar que no pot garantir que no hi hagi una declaració unilateral, però en canvi sí que evitaran una secessió. "Qualsevol manifestació o passos que s'han fet han estat contestades amb paraules i actes jurídics com impugnacions pel govern de l'estat", va dir Munté. En aquest sentit va reiterar que consideren que estan fent "la feina ben feta, amb bon to i esperit constructiu, el Govern fa el que li pertoca, tot i trobar-se amb molts obstacles, cerca una alternativa a cada obstacle per continuar avançant. Dóna una tranquil·litat gran", va dir. En aquest sentit va fer una crida a la calma i a no posar-se "nerviosos davant l'onada de declaracions de diferents representants de l'estat en la línia de les amenaces o el discurs de la por".