El 55,95% dels municipis catalans segueix tenint algun problema de cobertura un any després de l'inici del servei 4G, segons un informe elaborat pel Col·legi d'Enginyers Tècnics i Perits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC). El responsable de l'oficina tècnica d'aquest col·legi, Jesús Anguix, ha explicat que tant la proporció de municipis amb problemes com la de poblacions amb bona cobertura (44,05%) són idèntiques a les de l'any passat.

Això no obstant, el degà d'aquest col·legi, Ferran Amago, ha augurat que l'any que ve pot haver-hi "un punt d'inflexió", ja que preveu que els municipis amb problemes deixaran de tenir "sensació de falta de cobertura", atès que les operadores començaran a oferir serveis sobre la xarxa de 4G a la banda de 800 megahertzs (MHz). I és que la cobertura mòbil a Catalunya s'ha vist condicionada per la normativa que obligava a alliberar la banda alta de UHF, en la qual se situaven la majoria de canals de la TDT.

El procés d'alliberament de la banda de freqüències de 790 MHz a 862 MHz els primers mesos d'aquest any ha provocat que els operadors de telefonia mòbil no hagin pogut desplegar encara la tecnologia de quarta generació, l'anomenat 4G LTC, en aquesta nova banda. Això no obstant, la banda de 800 megahertzs està ja operativa des d'abril i el Amago ha subratllat que una vegada que les operadores la utilitzin, la sensació de cobertura millorarà notablement a tot Catalunya, atès que a més baixa freqüència, més distància es cobreix.

A més ha matisat, això no obstant, que no farà falta augmentar la infraestructura actual per oferir aquesta millor cobertura, encara que sí que caldrà actualitzar-la.

A l'espera del desplegament efectiu del 4G, això no obstant, els problemes de cobertura persisteixen a l'interior de Catalunya i a la costa. De fet, l'informe d'aquest col·legi professional, elaborat a partir de dades o mesuraments facilitades per col·legiats o col·laboradors, constata problemes de cobertura en 34 poblacions de costa i en 47 d'interior.

Badalona, el Prat de Llobregat, Sitges, Castelldefels, Gavà, Sant Adrià de Besòs, Tarragona o bé Vilanova i la Geltrú són exemples de grans municipis amb problemes de cobertura.

De les poblacions costaneres amb problemes de cobertura, el 87,88% els arrosseguen des de fa almenys cinc anys, mentre que en el cas de les d'interior, la taxa és del 45,45%. Cardedeu, Cerdanyola del Vallès, Igualada, Puigcerdà i Sant Vicenç del Horts són exemples de poblacions d'interior que arrosseguen problemes de cobertura des de fa temps.

Malgrat que Barcelona està a la llista de poblacions amb bona cobertura, té també "zones de deficiències notables", com el barri del Carmel, i el degà del Col·legi també ha assegurat que hi ha constatat una menor cobertura en el metro de la ciutat.

D'una altra banda, Amago ha instat la Generalitat, l'Estat, l'Ajuntament de Barcelona i la GSMA a "liderar" i "donar un impuls" a la capitalitat del mòbil, que s'exerceix a través de la Mobile World Capital. Segons el degà, el congrés ha convertit a Barcelona en un referent internacional, però en canvi no se la coneix com a capital mundial en aquesta matèria, i és per això que ha demanat potenciar aquest aspecte per captar inversions industrials.