El primer ministre britànic, David Cameron, va assegurar ahir que protegirà el Regne Unit de la "plaga" d'immigrants que vol entrar al país, després que s'hagi agreujat la crisi al port francès de Calais, on desenes de persones intenten diàriament creuar l'Eurotúnel per arribar a Anglaterra.

En unes declaracions des de Vietnam, on està de visita oficial, Cameron va advertir a aquests immigrants sense papers que "no trobaran refugi" al Regne Unit, ja que el govern britànic té intenció de deportar-los.

"Això ens posa a prova, ho accepto, perquè tens una plaga d'immigrants que arriba a través de la Mediterrània buscant una vida millor, desitjant venir al Regne Unit perquè el Regne Unit té feines millors, una economia en creixement i és un lloc increïble per viure", va declarar al canal ITV. "Però hem de protegir les nostres fronteres treballant conjuntament amb els nostres veïns francesos, i això és exactament el que estem fent", va afegir el primer ministre, que va prometre fer "tot el possible" perquè, tot i els problemes a Calais, els estiuejants britànics "puguin sortir de vacances".

El Consell de refugiats del Regne Unit va criticar el cap del govern per utilitzar "un llenguatge horrible, irresponsable i deshumanitzador per a un líder mundial".

Reforços policials

Els reforços policials enviats ahir pel ministeri francès de l'Interior van calmar lleument la situació a l'entrada francesa del túnel ferroviari que uneix aquest país amb el Regne Unit per sota el canal de la Mànega, on centenars d'immigrants van tractar de passar per tercera nit consecutiva.

Els agents, reforçats pels 120 efectius que va anunciar la vigília el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, van procedir a unes 300 detencions durant la nit.

Però el nombre d'intents de pas, segons les xifres oficials, va ser més baix que en dies anteriors, uns 800, enfront dels 2.000 de dilluns passat, la nit més moguda a la ciutat de Calais, als afores de la qual se situen les instal·lacions de l'empresa concessionària de l'Eurotúnel. És el lloc que en els últims dies han triat centenars d'immigrants per intentar passar, muntats de manera clandestina en camions, fins al Regne Unit. Una maniobra que s'ha revelat perillosa i que la nit de dilluns va provocar que un immigrant fos atropellat pel vehicle al qual pretenia muntar, fet que li va causar la mort, la novena en els últims dos mesos.

Els sindicats policials, malgrat mostrar-se satisfets amb els reforços que s'hi han fet, consideren que la tasca "és complexa", perquè "la tanca està foradada per molts llocs", i això fa que sigui molt difícil evitar les entrades.

Per la seva banda, la Comissió Europea (CE) va considerar ahir "molt greu" la situació a l'entrada francesa del túnel ferroviari que uneix França i el Regne Unit per sota del canal de la Mànega. "Situació molt seriosa a Calais, tant per a conductors com per a immigrants", va comentar la comissària europea de Transport, Violeta Bulc, en el seu compte oficial de Twitter. Bulc va afegir que es manté "en contacte amb les autoritats franceses i britàniques perquè el transport segueixi funcionant".