Les fundacions vinculades a CDC i a ERC, CATDEM i Josep Irla, ocupen, respectivament, el segon i tercer lloc en el rànquing de donacions, al darrere de FAES, relacionada amb el PP, segons l'informe fet públic pel Tribunal de Comptes. Les fundacions vinculades als partits polítics van rebre en l'exercici del 2013 un total de 4.506.852 euros en donacions, dels quals 1,05 milions van ser per a la Fundació per a l'Anàlisi d'Estudis Socials (FAES), vinculada al PP i que presideix l'expresident del Govern José María Aznar.

Després de FAES, la segona fundació que més donacions va rebre aquell any va ser la Fundació CATDEM, vinculada a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), amb uns ingressos per aquest concepte de 539.118 euros, seguida de la Fundació Josep Irla, d'ERC, amb 440.734 euros.

Destaca també l'Institut d'Estudiïs Humanístics Miguel Coll i Alentorn, vinculada a Unió Democràtica de Catalunya, amb uns ingressos per donacions de 433.000 euros.

A més distància se situen ja les dues fundacions vinculades al PSOE, la Pablo Iglesias, amb unes donacions de 353.000 euros i la Fundació Ideas, amb 272.872 euros, mentre que Nous Horitzons, dependent d'ICV, va rebre per aquest concepte 248.933 euros el 2013.

En les seves conclusions, el Tribunal de Comptes assenyala diversos incompliments de la normativa en matèria de donacions que afecten quatre fundacions per imports que arriben, en algun cas, als 130.000 euros.

Les irregularitats afecten donacions de persones jurídiques que no han estat notificades al Tribunal de Comptes en el termini de tres mesos, o que han estat ingressades en comptes no específics per a aquestes partides, tal com obliga la Llei de Finançament de Partits Polítics.

Nou de les 41 fundacions analitzades van tancar l'exercici amb saldo net negatiu. Entre elles s destacaven dues entitats vinculades al Fundació Idees per al Progrés, i la Pablo Iglesias, amb els comptes en vermell.