Les eleccions del 27-S són una oportunitat per a uns i un despropòsit per a altres, però tothom coincideix a dir que tenen un caràcter especial més enllà de ser uns comicis al Parlament de Catalunya. És l'opinió de dirigents de partits de les comarques centrals.

Tenen visions diferents a l'hora de defensar-les. Les formacions que defensen l'opció independentista, com Convergència i Esquerra, que comparteixen candidatura, o la CUP, asseguren que treballaran per fer pedagogia per explicar els avantatges d'un estat propi. En el cas de Junts pel Sí, les estratègies dels partits a nivell nacional també es traslladaran en l'àmbit comarcal i local.

La resta de formacions critiquen la convocatòria del que consideren unes autonòmiques però amb una significació especial.

Som en una cruïlla històrica, una oportunitat que hem esperat anys"

?Per a Jordi Serracanta la llista conjunta de Junt pel Sí "referma clarament el caràcter plebiscitari" del 27-S. Segons el seu punt de vista, "el propòsit no és poca cosa, i no serà senzill. Per això en moments excepcionals calen mesures excepcionals" com la de la candidatura entre CDC, Esquerra i personalitats que no són de partit. Serracanta també qualifica d'històrica "la generositat dels partits que conformen la llista. Som en un moment en què cal unitat". El dirigent de Convergència i regidor de l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa també creu que el pacte de governabilitat entre CDC i Esquerra a la capital del Bages "surt reforçat perquè compartim el mateix objectiu a nivell local i de país". Creu que va "en la bona línia de fer coses en paral·lel i complementàries"

Fins i tot els qui ho neguen saben que són eleccions plebiscitàries"

?La presidenta del grup municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Manresa, Mireia Estefanell, creu que les eleccions convocades ahir "són les més importants de la història, dels últims 300 anys. Finalment ha arribat l'oportunitat que el poble de Catalunya pugui dir realment el que vol". Assegura que "ens hi juguem molt i treballarem per explicar les virtuts d'un país lliure". Opina que el pacte de governabilitat amb CDC a Manresa "es referma. El tema nacional ha pesat a l'hora de decidir amb qui pactàvem i amb qui no ho fèiem segur". Pensa que a Manresa la CUP "reforça el to independentista del consistori", i que es podria donar el cas que a l'Ajuntament els grups unionistes "endureixin el seu discurs. El que han de fer és explicar els avantatges de continuar units a Espanya. Potser no n'hi ha". També creu que Democràcia Municipal/Podem s'haurà de posicionar.

Tinc la sensació que la gent està cansada de tant discurs d'uns i altres"

?El primer secretari de la Federació del PSC al Bages, Berguedà i Solsonès, Cristòfol Gimeno, opina que no és positiu per a ningú que les últimes eleccions a Catalunya hagin sigut tan seguides. "A Catalunya el que convé és estabilitat", considera, "i els períodes electorals són per complir-los. Ara, en canvi, tornem a assistir a un ritual que s'ha fet massa habitual". Pensa que la nova convocatòria electoral i l'actual situació afecta "l'estat d'ànim col·lectiu. És legítim que hi hagi gent que tingui ganes que siguin plebiscitàries, però tinc la sensació que la població està cansada de tant discurs d'uns i altres". Gimeno és del parer que les eleccions afecten les dinàmiques dels ajuntaments. "Depenem en part de la Generalitat, i ara tornarem a estar parats. Els pròxims mesos la maquinària s'alentirà i no es prendran decisions".

Les eleccions han de ser un pas definitiu per a la construcció nacional"

?El regidor de la CUP a Manresa Jordi Garcés defensa el caràcter central dels comicis del 27 de setembre apuntant que han de ser "un pas definitiu per a la construcció nacional". Per aquest motiu, Garcés subratlla la necessitat d'aconseguir una majoria del bloc independentista que permeti "gua-nyar en vots i escons i superar la barrera del 51%", reunint l'electorat de la CUP i el de la llista conjunta Junts pel Sí. El regidor creu, també, que els resultats electorals tindran, com a efecte immediat en el món local, l'entrada dels republicans en alguns consistoris. Aquest seria el cas de l'Ajuntament de Manresa, on, critica, "és molt probable que ERC continuï oferint el mateix suport a les polítiques de Convergència amb l'única diferència, però, que ho faci des de dins del govern municipal".

Són unes autonòmiques que tenen una transcendència especial"

?El regidor de Ciutadans a Manresa Antonio Espinosa és taxatiu: "aquestes eleccions són només unes autonòmiques al Parlament". Tot i així, Espinosa admet que els comicis tenen "una transcendència especial que no tindrien si es fessin en un canvi de legislatura normal i corrent" a causa del moment que viu Catalunya, ja que "hi ha la voluntat de fer que els resultats engeguin un procés". També es mostra contundent augurant una ruptura del "festeig" entre CDC i ERC després dels comicis, independentment de quina opció guanyi: "si no obtenen el resultat que volen, les tensions seran més profundes".

El 27-S anirem a votar amb consciència social, no nacional "

?Àlex Izquierdo, de Democràcia Municipal, opta per deixar de banda una lectura del 27-S en clau plebiscitària o no. "Dins el partit hi ha diferents veus, i cadascú aposta pel que creu", opina tot matisant que, el proper 27 de setembre, "nosaltres anirem a votar, però no ho farem des d'una òptica nacional sinó social, tal com hem fet sempre". Al mateix temps, Izquierdo es mostra reticent que els comicis suposin canvis a nivell local. "L'única cosa que pot passar és que alguns ajuntaments com el de Manresa tirin pel dret i els partits facin el que els diguin des de les centrals", diu. Tot i així, afirma que passi el que passi, "treballarem com fins ara i si algun dia Catalunya és independent, no ens hi oposarem. Sempre hem defensat el dret a decidir dels pobles", rebla.

Hi ha tantes opcions i alternatives que la gent es pot confondre"

?El president d'Unió Democràtica a Manresa, Vicenç Hontangas, no creu que les eleccions afectin la dinàmica de l'equip de govern, on hi ha dos regidors d'Unió, la fins ara presidenta d'UDC, Olga Sánchez, i Miquel Davins. Pel que fa a les eleccions del 27-S, afirma que hi ha tantes alternatives que la gent es pot confondre. Hontangas confessa que és partidari del sí-sí.