Regió 7

Mariano Rajoy: "ningú no trencarà Espanya de cap de les maneres"

El president diu que els comicis serviran únicament per escollir un nou Parlament

05.08.2015 | 00:00
El president espanyol, Mariano Rajoy, va ser ahir a Huelva
El president espanyol, Mariano Rajoy, va ser ahir a Huelva

El president del govern, Mariano Rajoy, va assegurar ahir davant la convocatòria d'eleccions catalanes que "ningú trencarà Espanya de cap de les maneres" ni desfarà els vincles que hi ha entre els catalans i la resta dels espanyols: "ningú no convertirà ciutadans de Catalunya en estrangers al seu propi país", va recalcar Rajoy des de La Palma del Condado, a la província de Huelva. Va emfatitzar que les eleccions convocades no poden decidir sobre la ruptura d'Espanya, ja que només serveixen per elegir el Parlament de Catalunya.
Rajoy va prometre que no deixarà sense empara els catalans i que no permetrà que ningú els robi la triple condició de "catalans, espanyols i europeus". L'endemà de la convocatòria de les eleccions catalanes, Rajoy va recordar que aquests comicis "no tocaven ara" perquè els mandats són de quatre anys i que és la segona vegada a Catalunya que s'avancen, a més d'intentar celebrar un referèndum "il·legal" l'any passat.
Segons va precisar, el President de la Generalitat, Artur Mas, està en el seu dret de convocar eleccions perquè té la facultat de dissoldre la Cambra i convocar-les quan ho trobi oportú. "Aquí res a dir, però com a president del govern i del PP vull aclarir que estem parlant d'unes eleccions l'únic objectiu de les quals és elegir el Parlament de Catalunya, que al seu torn elegirà el Govern català", va recalcar.
Rajoy va sostenir, en aquest sentit, que perquè "ningú no s'enganyi i no es jugui amb la voluntat de la gent", aquests comicis tenen l'"únic objectiu" d'elegir un Parlament autonòmic.
Després de destacar que són unes eleccions importants, Rajoy va demanar als catalans que acudeixin a votar el 27-S i va situar l'objectiu del PP en el fet que la convocatòria serveixi per "iniciar un procés que posi fi a la divisió creada i a la confrontació que s'ha volgut promoure entre ciutadans de Catalunya". A més, va censurar que a Catalunya s'hagi generat una "divisió interna i confrontació" per intentar aplicar polítiques que segons ell "no tenen res a veure" ni amb la història recent ni amb com ha de plantejar-se el futur. Va criticar que el Govern català hagués dedicat "tot" el temps de la legislatura a "confrontar, no assumir responsabilitat i a culpar els altres".
Davant aquesta actitud, Rajoy es va referir a mesures preses pel seu executiu, entre les quals algunes que va dir que havien servit per "evitar la fallida" dels pressupostos de la Generalitat.
Per la seva banda, segons el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, les eleccions catalanes permetran "sortir del túnel d'aquesta excepcionalitat en la qual el senyor Artur Mas i el senyor Oriol Junqueras" van col·locar els catalans "des que, per desgràcia", el primer va accedir al Govern de la Generalitat. El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va criticar Artur Mas per haver iniciat un "procés que no sap ni ell mateix on va", i el candidat a la presidència a la Generalitat Xavier Garcia Albiol va valorar el decret de convocatòria com "la culminació d'un fracàs polític, que ha generat molta frustració entre els catalans", entre els quals es troben els independentistes, que "creuen de bona fe en un projecte polític a partir d'unes expectatives que han creat una sèrie de responsables polítics que saben que és del tot inviable".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Jornada històrica dels castellers de Vallls

La Vella de Valls fa la millor actuació castellera de tots els temps per Santa Úrsula

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

El nombre de matrimonis es manté estable a Catalunya durant el 2015

L'edat mitjana al primer matrimoni s'ha endarrerit tres anys des del 2005 i se situa en 34,7 i...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema