L'incendi forestal de la Serra de Gata de Càceres suma el tercer dia sense control, avivat pel fort vent, que va obligar matinada de divendres a desallotjar un miler de persones de la població de Hoyos, on van arribar ahir més mitjans materials i humans per donar suport als treballs d'extinció.

Enmig d'aquest panorama descoratjador només una bona notícia, la millora de la situació a l'entorn d'Acebo i Perales del Puerto, que van possibilitar que els seus veïns, uns 1.400, poguessin tornar ahir a la tarda a casa seva.

Les més de 5.000 hectàrees cremades, segons l'últim balanç, de divendres al matí, superen àmpliament les 3.982 hectàrees que van cremar durant tot l'any passat a Extremadura i igualen la xifra de 2013.

Els responsables del Pla Infoex han advertit de les dificultats de l'extinció a causa de la intensitat del vent, la condensació del fum, els perillosos accessos a les flames i l'escassa visibilitat.

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia, Hoyos va ser la localitat extremenya que va registrar la matinada de dissabte i durant el dia la ratxa de vent més alta, 69 quilòmetres hora, i una mitjana de 41.

Francisco Martín, un bomber auxiliar, va admès que "hi ha hagut moments de molta tensió, sobretot quan va creuar i se'ns va ficar al poble".

El Ministeri de Medi Ambient ha explicat que el foc té un perímetre irregular, diferents llengües de foc i moltes cendres, el que dóna lloc a focus secundaris. Això ha provocat que s'hagin incorporat nous efectius del Ministeri de Medi Ambient, la Unitat Militar d'Emergència (UME), ajuda de les administracions autonòmiques d'Andalusia, les dues Castelles, Portugal (un contingent composat per un centenar de bombers i trenta vehicles, procedents de Castelo Branco, districte limítrof amb Extremadura) i la Diputació de Badajoz, 24/2 aeris, prop de 80 vehicles terrestres i 549 persones en total -211 militars-.