El Síndic de Greuges ha obert una investigació per supervisar la postura del Departament de Governació i de les administracions locals després del resultat en el procés participatiu sobre la creació de la comarca del Lluçanès, que va tenir lloc el 26 de juliol. El seu responsable, Rafael Ribó, ha felicitat els veïns del Lluçanès pels resultats, "que són un referent i una expressió exemplar d'exercici democràtic". Amb un 55% de participació, els vots a favor van superar el 70%. Tot i això, cinc dels tretze municipis hi van votar en contra. Ribó vol analitzar què hi ha de cert en el malestar que partidaris de la comarca li han fet arribar sobre l'"ambigüitat" i la "inactivitat" de l'administració.

En aquesta investigació que ha obert el Síndic també es tindrà en compte les conclusions de la reunió que representants del Departament de Governació han mantingut amb els alcaldes del territori per valorar el resultat de la consulta i concretar-ne les iniciatives que calgui adoptar.

Tot i que la consulta no és un tràmit legalment preceptiu ni vinculant, Rafael Ribó ha destacat que és un instrument "legítim" de participació democràtica impulsat pel Parlament i, per tant, "els seus resultats han de tenir una resposta motivada per part de l'administració".