Sergio Morate, el principal sospitós de l'assassinat de Laura del Hoyo i Marina Okarynska, els cossos de les quals van ser trobats dimecres a Conca, va ser detingut ahir a la tarda a Romania, segons va informar el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

El sospitós, que no va oferir resistència, estava acompanyat de dos romanesos que també van ser arrestats a la localitat de Lugoj. En el moment de la detenció, tots preparaven l'habitatge en el qual es volia amagar Morate.

El sospitós estava desaparegut des del 6 d'agost, el dia en què van ser vistes per últim cop les dues joves, de 24 i 26 anys, que van anar a casa d'ell a recollir les coses que Marina, excompanya de Sergio, hi havia deixat. Segons el ministeri de l'Interior, Morate va sortir d'Espanya en cotxe per Portbou. El jutge de Primera Instància i Instrucció número 2 de Conca havia dictat una ordre europea de recerca de Morate i s'hi havien implicat l'Europol i la Interpol.

La detenció es va produir menys de 24 hores després de la troballa dels cadàvers de les víctimes, al riu Huécar, a prop de Conca, amb restes de calç i cremades. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que Morate havia planificat amb antelació i de forma exhaustiva el crim, que va poder cometre el mateix dia en què van desaparèixer les joves, el 6 d'agost.

Així ho van assegurar a Efe fonts de la investigació, que van assenyalar que són molts els indicis que apunten en aquesta direcció, entre ells el fet que Morate, exparella de Marina, tingués calç a casa, cosa que no és habitual. Tot ho tenia "ben pensat i estudiat", van afegir les fonts, inclosa la fugida a Romania, on hauria viatjat amb el seu cotxe.

Un altre detall que demostra que el suposat assassinat de les noies no va ser producte d'un moment d'alienació és que Morate no havia usat, des de la desaparició de Marina i Laura i d'ell mateix, el telèfon mòbil ni targeta de crèdit o dèbit. És a dir, el principal sospitós no va voler deixar pistes ni rastres per dificultar la feina policial.

Morate ja havia estar a la presó, i els seus pares, que tenen un negoci a Conca, conscients dels antecedents, el vigilaven i intentaven la seva reinserció i rehabilitació.

Després de la troballa dels cadàvers, la família de Morate va escriure un text en el qual li deien que no només havia assassinat les joves, sinó també la seva pròpia família, i mostraven la seva confiança perquè el localitzessin i tanquessin, perquè la seva "ment pertorbada" pogués recuperar-se i ser conscient del que havia fet. "No sabem quin diable o terrible demència es va apoderar de tu, però has de ser conscient que no només vas assassinar aquestes nenes: has matat la seva família i la que va ser teva, no hi ha excusa ni perdó per a una atrocitat així", va escriure la mateixa família al jove.

Avui, funeral per a les joves

Laura i Marina, que seran enterrades avui a Conca, van ser recordades ahir en diverses concentracions convocades en senyal de rebuig pel crim i de solidaritat amb les seves famílies.