El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, compareix avui al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre la reunió que va mantenir durant una hora el 29 de juliol passat amb l'exvicepresident del govern i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, imputat en el cas Bankia. El ministre acudirà a les 9.30 hores a la Comissió d'Interior del Congrés, on donarà compte dels motius que el van portar a reunir-se amb Rato i del que s'hi va tractar per intentar convèncer els grups de l'oposició, que han estat molt crítics amb aquesta cita per tractar-se d'una persona investigada per la Guàrdia Civil per un presumpte delicte de blanqueig de capitals.

El més actiu en la crítica ha estat el PSOE, el portaveu parlamentari del qual, Antonio Hernando, ha presentat aquest dijous una denúncia davant la Fiscalia contra el ministre per possibles delictes de prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes i revelació de secrets. Els socialistes no han esperat a la compareixença parlamentària de Fernández Díaz, perquè no confien que surti res d'aquesta.

Davant d'aquesta iniciativa, el titular d'Interior ha sol·licitat als serveis jurídics del seu departament l'estudi de l'exercici d'eventuals accions penals contra el PSOE per denúncia falsa i injúries.

El PP, tot i que diversos dels seus principals barons han qüestionat l'oportunitat d'aquesta reunió, ha sortit en defensa del ministre, ha acusat el PSOE de fer un cas "on no n'hi ha" i, a través del seu portaveu parlamentari, Rafael Hernando, ha titllat de "disbarat" la denúncia del PSOE.

En aquest clima, el ministre tindrà l'oportunitat d'oferir les seves explicacions en una cita parlamentària en què, segons va avançar dimarts a Mondariz el president del govern, Mariano Rajoy, "no hi haurà res de particular".

Fins al moment, Interior ha explicat que Fernández Díaz va rebre Rato a la seu del ministeri per parlar de qüestions personals i amb el compromís de no parlar de la seva situació processal, i ha aclarit que en cap moment ha fet gestions a favor de l'exvicepresident del govern .

No obstant això, segons la versió de Rato, van parlar també de la investigació judicial oberta contra ell, i, a més, el diari ABC ha afegit, citant fonts oficials, que l'expresident de Bankia hauria cridat el ministre per expressar-li la seva preocupació per les amenaces que està rebent un familiar seu, que requereix protecció policial.

Fernández Díaz s'enfrontarà demà a dures crítiques de la major part dels partits de l'oposició en una compareixença a petició pròpia, però que es produeix després que la demanessin el PSOE, l'Esquerra Plural, Convergència i UPyD. A més, dirigents d'UPyD, Geroa Bai i ERC han arribat a demanar la dimissió del ministre, igual que partits extraparlamentaris com Podem o Ciutadans.