El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va assegurar ahir divendres que la reunió que va mantenir amb Rodrigo Rato el 29 de juliol passat es va produir per una qüestió "íntima i personal" relativa a la seguretat de l'exvicepresident espanyol.

"Va venir a parlar d'una fundada preocupació que afecta la seva seguretat personal", va subratllar Fernández Díaz davant la comissió d'Interior del Congrés.

El ministre va assegurar que "no pretenia ocultar res" i que la reunió es va produir amb "plena transparència". "Puc comparèixer amb la cara alta, amb serenitat, amb pau, i amb la convicció que he actuat en l'exercici de la meva responsabilitat i en el marc de la llei", ha conclòs.

El ministre ha donat explicacions al Congrés en relació amb la reunió que va mantenir el 29 de juliol passat a la seu del ministeri de l'Interior amb l'exvicepresident espanyol Rodrigo Rato, imputat i investigat per delictes de blanqueig de capitals, entre d'altres. Ho va fer ahir davant la comissió d'Interior del Congrés dels Diputats a petició pròpia, però després que tots els grups de l'oposició li haguessin demanat que donés explicacions.

Fernández Díaz va manifestar que l'expresident de Bankia li va traslladar una "fundada preocupació" relacionada amb la seva seguretat personal i la del seu cercle més estret per un seguit "d'amenaces i ofenses" a través de les xarxes socials. "Va rebre més de 400 missatges vexatoris i ofensius", va explicar, i va afegir que la seva responsabilitat com a ministre era rebre'l.

No només això, sinó que el titular d'Interior va assegurar que hauria estat "una irresponsabilitat" per part seva haver descuidat "la situació personal de Rodrigo Rato", al marge de la seva situació processal. També va justificar no haver revelat el contingut de la trobada fins ahir per "la naturalesa personal i el caràcter sensible del tema", i per tractar-se d'un aspecte de la seguretat personal d'un personatge públic.

Fernández Díaz va aprofitar per explicar que "desenes de persones" públiques i privades, fins i tot membres de partits polítics, havien passat pel ministeri per aclarir qüestions semblants a les que van motivar la seva trobada amb Rodrigo Rato el 29 de juliol passat.

Pràcticament tots els partits de l'oposició van sol·licitar la dimissió del ministre després d'aquestes explicacions. El diputat socialista Antonio Trevín va assegurar que el desencadenant d'aquest escàndol havia estat que ni el ministeri ni el Partit Popular "no es prenen seriosament la corrupció". "Quan un partit no es pren seriosament la corrupció, els corruptes acaben gangrenant la formació", ha subratllat.

El diputat de CDC Feliu Guillaumes va ser molt contundent i va carregar amb duresa contra el titular d'Interior: "ara ja no ens pren només per ximples, sinó que ens pren per idiotes, perquè ningú pot creure que només van parlar sobre la seguretat". Així mateix, va titllar de "barbaritat" la seva trobada amb l'expresident de Bankia, i va definir el d'Interior com el ministeri dels "despropòsits i de la irresponsabilitat", perquè, segons ell, "primer actua i després pensa".

Des d'UDC, el diputat Antoni Picó va considerar que la trobada havia estat marcada per dos "errors de manual". D'una banda, Picó va dir que es va equivocar per no haver informat de la reunió amb Rato just després d'aquesta, i, de l'altra, que no pensés en la transcendència de la trobada.

Des de l'Esquerra Plural, Ricardo Sixto va titllar d'"engany" les explicacions de Fernández Díaz als membres de la comissió d'Interior del Congrés, i va restar versemblança a les seves explicacions quan va assegurar que de "tuits amb amenaces de mort n'hi ha centenars i n'hem rebut tots".

El ministre va aprofitar el seu torn de respostes per retreure a CDC el procés independentista. Va ser en resposta a la intervenció del diputat Feliu Guillaumes, quan el ministre li va demanat que fos més moderat a l'hora de titllar la trobada de barbaritat: "estant en el grup parlamentari en què està i amb tot el que està fent a Catalunya, podria ser vostè més prudent i respectar la llei i l'estat de dret". També va carregar contra el PSOE pel mateix motiu, i va assegurar que fan un doble discurs sobre la qüestió catalana. Finalment, va acusar els socialistes de voler parlar només de temes com el de Rato per no haver d'abordar la seva incoherència respecte al tema català.