Una onada d'entre 6.000 i 8.000 refugiats ha arribat en les últimes 24 hores a la localitat sèrbia de Presevo, a 8 quilòmetres de la frontera amb Macedònia, una xifra que augmenta, segons dades de la Creu Roja local.

No gaire lluny d'allà i encara més a prop de la frontera, a Miratovac, el govern serbi ha establert un centre d'acollida per a les més de 5.000 persones que també han arribat a aquest poble en els últims dies.

"Ens hem vist obligats a crear aquí un nou centre de refugiats, a més del de Presevo. Aquí n'hi ha més de 5.000. Estimem que també en els dies vinents els refugiats seguiran arribant amb la mateixa intensitat", va dir el ministre serbi de Defensa, Bratislav Gasic, en visitar ahir el lloc. Els mitjans serbis assenyalen que el motiu d'aquesta onada d'arribades podria ser que Macedònia ha organitzat trens per portar els immigrants cap a la frontera de Sèrbia.

A més, sembla haver-se accelerat el registre en els passos fronterers de Bogorodica i Djevdjelija, on ja no hi ha la dramàtica aglomeració de refugiats dels últims dies. Aquesta situació representa per a Sèrbia un pic d'entrades dins d'un flux continu de refugiats que, en la seva gran majoria, arriba al país balcànic amb intenció de creuar cap a destinacions del nord i el centre d'Europa. "La gran majoria dels refugiats té la intenció només de transitar per Sèrbia. El seu destí és Alemanya i Suècia, sobretot, segons afirmen, on tenen ja les seves comunitats, parents i amics", va explicar a Efe Mirjana Milenkovski, portaveu de la secció sèrbia de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

En risc l'espai Schengen

La situació immigratòria a diversos països europeus va portar al ministre de Defensa italià, Paolo Gentiloni, a afirmar que l'"egoisme i la presa de decisions improvisades i disputes entre els estats membres" està mostrant el pitjor d'Europa.

Així mateix, Gentiloni va advertir que "el que està en perill és un dels pilars fonamentals de la UE: la lliure circulació de persones" i que el que està succeint des de la costa siciliana a Kos, des de Macedònia a Hongria i a Calais, "podria posar en qüestió els acords de Schengen".