El president del govern, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que "no se sap encara" si les eleccions generals seran el 13 o el 20 de desembre i que a l'executiu estan "molt animats de cara al futur".

Rajoy ha fet aquestes declaracions als passadissos del Congrés, després de rebutjar les esmenes a la totalitat presentades per l'oposició als pressupostos generals per a 2016.

Preguntat pel dia de la cita electoral, ja que el calendari de pressupostos aboca al 13 o al 20 de desembre, el president va dir que "això no se sap encara", alhora que ha explicat que en el Govern estan "molt contents" amb el debat pressupostari i amb l'evolució de la política econòmica espanyola.

Després de recordar que molts mitjans de comunicació de l'estranger hi fan avui editorials a favor, en concret el Financial Times, el president ha subratllat que vol mantenir aquesta mateixa política que ha estat "enormement positiva" i que ha permès "superar l'etapa socialista".En referència a això, va incidir que el creixement aquest any d'Espanya serà el més gran d'Europa, en què es crearan 600.000 llocs de treball i en què "l'esforç i dedicació de la immensa majoria dels espanyols al final té els seus fruits".

També va assenyalar que, encara que els espanyols viuen una "època enormement dura", totes les reformes que s'han portar a terme "al final, amb el suport de moltíssims ciutadans", s'ha demostrat que són "molt útils" per al país. "Hem superat l'etapa socialista", va proclamar Rajoy, en referència als 3,5 milions de llocs de treball que es van perdre -va dir- en la legislatura socialista 2008-2011.

Després de reconèixer que, encara que s'han "recuperat ja una mica més d'un milió, encara queden moltes coses per fer", el president ha assegurat que en el seu Govern estan "molt animats de cara al futur".

D'altra banda, el Congrés ha rebutjat avui les dotze esmenes de totalitat dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2016 presentades per tota l'oposició de forma unànime.

La majoria del PP, que va comptar amb el suport d'UPN (soci electoral dels populars), va pemetre rebutjar les esmenes dels grups Socialista, de l'Esquerra Plural, de CiU, UPyD, PNB i, dins del Mixt, Amaiur, ERC, Coalició Canària, BNG, Compromís, FA, i Geroa-Bai.

El següent pas en la tramitació dels Pressupostos és la presentació de les esmenes a l'articulat, el termini acaba avui.

Les esmenes de totalitat, que es van votar en bloc, van ser rebutjades al Congrés amb 185 vots en contra davant els 151 vots favorables i una abstenció.

Als passadissos del Congrés, el líder socialista Pedro Sánchez va afirmar que en el debat parlamentari es va veure un govern "ancorat en el passat" enfront de l'opció de futur que representa el PSOE, que aposta per la "modernització d'Espanya".

Ja a la cambra, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha respost a les crítiques de l'oposició que afirmen que el Govern està fent propaganda amb els comptes de 2016 i ha afirmat que si electoralisme és dir-li a la societat espanyola que al país li convé moderar el creixement de la despesa pública, llavors el Govern fa electoralisme "seriós i rigorós".

Després de les intervencions de dimarts del PSOE, CiU, Esquerra Plural i UPyD, la sessió va continuar amb el PNB, el diputat Pedro Azpiazu va carregar contra els pressupostos per ser un "frau" per a la ciutadania, pel que va demanar al Govern que no enganyi a la societat amb "publireportatges" que contenen "missatges enverinats prefabricats pels seus assessors".

Per part d'ERC, Joan Tardà va dir que els PGE "segueixen ancorats en l'espoli" social i econòmic que pateix la ciutadania catalana i ha explicat que Catalunya té el 16% i rep menys de l'11% dels recursos.

Va afegir que el 27 de setembre els catalans donaran a les eleccions "un cop de peu al cul, democràticament" als pressupostos i va afirmar que els compromisos dels governs espanyols amb Catalunya "no valen res".