La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va expressar ahir el seu agraïment a l'expresident Felipe González pel seu article de diumenge al diari El País sobre Catalunya, perquè "aprofundeix en l'important", que és el necessari compliment de la llei i "l'esquinç que pateix" la societat catalana.

Després d'assenyalar que l'opinió d'un expresident "és sempre autoritzada", la número dos de l'executiu va assenyalar que és "d'agrair" que González hagi posat l'accent en "l'important", que és "l'esquinç" que pateix la societat catalana per culpa del debat sobiranista, i en la necessitat que "les lleis es compleixin". "Em fan molta por els governants disposats a incomplir les normes, això ja no són procediments democràtics", va continuar Sáenz de Santamaría, que va insistir que davant aquest procés el govern farà "el que hagi de fer en benefici dels ciutadans de Catalunya".

La vicepresidenta va acusar d'altra banda els polítics independentistes d'utilitzar "cada concessió que aconsegueixen" com una "meta volant" per "fer anar l'aigua al seu molí" i d'usar cada èxit polític "en el seu benefici". Sáenz de Santamaría va assenyalar que a ella li passa "com a Felipe González", i per això fa una crida "a la responsabilitat", perquè "no es pot sotmetre les societats a aquest esquinç, no es pot treure els ciutadans d'Europa".

Per la seva banda, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va lamentar els "exabruptes" de la carta de González, que creu que conté un discurs sobre Catalunya similar al de la dreta espanyola. Per a Rull, els "exabruptes" que va expressar González en la seva carta no tenen "res a veure" amb el que passa a Catalunya: "continuen sense entendre res del que està passant", va afegir.

Preguntada per l'equiparació entre l'independentisme i el feixisme, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau va remarcar que tots els catalans de diferents ideologies se senten "profundament insultats", i va considerar que "estaria bé que el senyor González estigués una mica a l'alçada del seu excàrrec i demanés disculpes". A parer seu, és d'una "irresponsabilitat tremenda banalitzar el nazisme", i més comparar això amb la mobilització catalana per la independència, que s'ha produït de forma "cívica i amb una gran serenor".