Centenars de refugiats van protestar ahir per segon dia davant l'estació Keleti, de Budapest, amb crits de "llibertat, llibertat", per demanar que els deixin embarcar en trens amb destinació a l'Europa Occidental, mentre milers d'hongaresos van clamar al carrer contra la política migratòria del govern. Unes 4.000 persones convocades per la xarxa d'ajuda als refugiats Migration Aid es van manifestar contra les polítiques de mà dura del govern conservador hongarès.

El lema de la convocatòria era "No en el meu nom", i criticava la bateria de propostes legals -que es començarà a debatre avui al Parlament-, que fixa penes de tres anys de presó per entrar de forma il·legal al país i permet la mobilització de l'exèrcit en la vigilància de la frontera. El govern nacionalista hongarès, que ha vinculat la immigració il·legal amb un increment de la criminalitat i el terrorisme, té una àmplia majoria absoluta al Legislatiu, de manera que s'espera que les mesures siguin aprovades amb celeritat.

"Som hongaresos i volem dir a Europa que ens avergonyim del que està fent el nostre govern amb els refugiats", va dir a Efe una de les manifestants, Henrietta, de 40 anys. També va participar en la manifestació Miguel Urbán, eurodiputat de Podem, que va criticar en declaracions a Efe que "Hongria és l'exemplificació màxima de l'Europa-fortalesa".

El primer ministre magiar, Viktor Orban, es reunirà avui amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, una trobada que alguns refugiats esperen amb expectació per si pogués obrir la porta a algun acord que els permeti abandonar Budapest.

El caos regnant a les rodalies de Keleti i la desesperació de més d'un miler de fatigades persones que dormen al ras, amb tot just unes mantes o cartrons sobre el sòl, s'ha convertit en l'últim símbol d'una crisi migratòria que ha desbordat Europa. La imatge de menors de curta edat o, fins i tot, de nadons dormint en condicions miserables, o la de dones que estan en avançat estat de gestació sense assistència mèdica especialitzada són estampes impròpies dels valors que diu defensar la Unió Europea.

Per pal·liar la situació, l'Ajuntament de Budapest va anunciar ahir la construcció d'un espai per a mil persones amb serveis bàsics en les rodalies de l'estació. "Aquest no és un lloc per als nens, no entenen el que passa, tampoc hi ha mesures higièniques adequades", explicava amb resignació a Efe Majda Nowss, una professora d'anglès d'Alep (Síria) que viatja amb el seu marit i tres nens d'entre 10 i 4 anys. L'únic incident menor del dia es va produir quan un reduït grup d'ultradretans amb ampolles de cervesa va tractar d'encarar-se amb els nouvinguts, però les forces de seguretat els van treure del lloc i els refugiats ho van reconèixer amb crits de "gràcies policia".

Davant la incertesa sobre el que passarà, Migration Aid ha denunciat que els traficants de persones estan reforçant la seva activitat, cosa que també van corroborar diversos testimonis. "Els traficants estan per aquí oferint viatges a Alemanya", explicava Nouhamed Saeed, un sirià que va abandonar el seu país davant una ordre de detenció en contra del règim de Baixar al-Assad per participar en una protesta. Els traficants demanen un mínim de 500 euros per persona per portar els refugiats a la frontera amb Àustria.