La imatge del nen kurd-sirià Aylan Kurdi ofegat a la platja turca de Bodrum s'ha convertit en un símbol de la tragèdia dels refugiats sirians que fugen de la guerra. "Tenia un nom, Aylan Kurdi. Urgència de reaccionar. Urgència d'una mobilització europea", va escriure el primer ministre francès, Manuel Valls, que va demanar la mobilització europea per pal·liar el drama de l'èxode de refugiats.

La fotografia del petit ha estremit el món en les darreres hores, en què s'han succeït els comentaris sobre la trista mort d'Aylan, de 3 anys i procedent de la localitat kurda de Kobani. La imatge mostrava el nen amb una samarreta vermella i pantalons curts, cap per avall, a la sorra, amb la cara en direcció al mar on es va ofegar amb 12 refugiats més quan intentaven arribar a l'illa grega de Kos.

Entre els ofegats hi havia també el germà gran d'Aylan, Galip, de 5 anys, que apareix en una altra foto en què un gendarme turc el porta en braços delicadament, sortint de l'aigua del mar, per ser transportat al dipòsit de cadàvers d'un hospital. També va morir la mare de tots dos, Rehan, i l'únic membre d'aquesta família rescatat amb vida va ser el pare, Abdul·là Kurdi. La família procedia de Kobani, símbol de la resistència kurda davant el grup terrorista Estat Islàmic (EI), intentava fugir al Canadà, on viu la tieta del nen, que treballa de perruquera.

Fin Donnelly, diputat del socialdemòcrata Nou Partit Democràtic, va explicar que al març va lliurar al ministre d'Immigració del Canadà, el conservador Chris Alexander, una carta de la família per patrocinar el refugi dels Kurdi. Però, segons Donnelly, Alexander mai va respondre a la sol·licitud, que al juny va ser rebutjada

Alexander, en plena campanya de cara a la seva reelecció com a diputat a les eleccions generals del 19 d'octubre, va suspendre una roda de premsa i va anunciar que tornaria a Ottawa per concentrar-se en la seva tasca com a ministre.

Un dia abans de conèixer-se la tràgica mort de la família Kurdi, Alexander va defensar davant les càmeres de televisió la política del govern conservador de Harper envers els refugiats sirians, i va criticar els mitjans de comunicació per no ocupar-se de la crisi humanitària.

D'altra banda, ahir, Abdul·là Kurdi va rebutjar una oferta d'asil del Canadà i va demanar a la comunitat internacional que faci el possible per evitar patiments com el seu. "Vull que el món sencer ens escolti des de Turquia, on hem arribat escapant de la guerra. Tinc un gran patiment. Faig aquesta declaració per evitar que altres persones tinguin el mateix patiment", va assegurar Kurdi davant de l'Institut Forense de la ciutat de Mugla, al sud-oest de Turquia.