L'acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya s'ha celebrat enguany en un nou emplaçament, la plaça de Sant Jaume, i dos dies abans del que és habitual. La celebració va tenir lloc ahir al vespre i es va articular com sempre al voltant de la llengua i la cultura catalanes, enguany especialment centrada en el centenari de la xarxa de biblioteques de Catalunya i també en els 750 anys del naixement del cronista Ramon Muntaner. En l'acte, dissenyat pel calafí Josep Maria Mestres i conduït per l'actor Pep Cruz, i hi van participar Cesc Gelabert, Alba Carmona, Sílvia Bel, Mercè Pons i Rosa Renom, entre d'altres, amb música de la Banda Municipal de Barcelona i l'Orfeó Català.

El President de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, van encapçalar la representació institucional de l'acte, al qual també van assistir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, representants de les diverses forces polítiques catalanes (excepte el PP, C's i la CUP), i uns tres-cents convidats, tots asseguts a la plaça.

L'acte d'anit va resseguir l'evolució del país a partir del paper que hi han tingut les biblioteques. L'objectiu, fer un homenatge a aquestes institucions culturals amb motiu del centenari de la creació de la xarxa de biblioteques de la Mancomunitat de Catalunya.