Les comarques centrals enviaran 250 autobusos a la Via Lliure de la Diada a Barcelona demà, divendres. En són 9 més que l'Onze de Setembre de fa un any. Ahir només quedaven algunes places lliures a l'Alt Urgell. Tota la resta aniran plens. Els trams adjudicats a la Catalunya Central van del 29 al 44, a l'alçada d'Hipercor.

L'expedició més nombrosa serà la del Bages, amb 120 autobusos, el que equival a unes 6.000 persones, explica el dirigent de l'ANC a Manresa, Antoni Bozzo. La previsió és que deixin la gent als trams corresponents i després anar a aparcar els vehicles als afores. Un cop acabi la Via Lliure, es tornaran a desplaçar a la Meridiana per recollir la gent i tornar cap a les respectives localitats. També han gestionat la venda de 250 bitllets combinats de tren dels Ferrocarrils de la Generalitat i metro, que ha reforçat el seu servei.

Des de l'Anoia viatjaran a Barcelona 47 autobusos, mentre que del Berguedà en seran 38. Els de Bagà, la Pobla, Guardiola, Vallcebre, la Nou i Cercs sortiran a 2/4 de 12 del migdia, i els de Berga, Avià, Casserres, Olvan, Gironella, Puig-reig, Vilada i Borredà ho faran a les 12, explica Alba Juez. Al tram del Berguedà de la Meridiana hi haurà l'actuació de Brams, el grup Coloraines, a més a més dels castellers.

Al Solsonès han omplert els 11 autobusos contractats. Un és de la vall de Lord. Sortiran a les 12 del migdia de l'estació de busos. Del Moianès n'hi ha 16, com l'any passat, i del Lluçanès, 4.

De la Cerdanya sortiran 6 autobusos, "que són 320 places" comenta Jordi Casas, de l'ANC. Els primers marxaran de Bellver i de Llívia. A les 10 del matí seran a Puigcerdà per afegir-se a la resta de l'expedició i marxar junts. Casas assegura que "aquest any, com que la Diada cau en divendres, molta gent ens ha comentat que baixarà amb el seu cotxe particular i que ho aprofitarà per passar el cap de setmana a fora".

És el mateix cas que a l'Alt Urgell. "Hem notat que molta gent anirà a Barcelona amb el seu cotxe", explica Roser Julià. Ahir encara quedava alguna plaça. Dels 8 autobusos, 3 seran microbusos.

Serveis mínims a Renfe

Per altra banda, la Generalitat de Catalunya va decretar ahir els serveis mínims davant la convocatòria de vaga de Renfe per a aquest divendres i també per als dies 14 i 15. De les 2 del migdia a les 9 del vespre funcionarà el 100 % dels servei habitual d'un dia festiu. Això vol dir que des de Manresa hi haurà 7 viatges d'anada i 7 de tornada. Durant la resta del dia funcionarà el 33 % del servei.

Segons Bozzo, de l'ANC a Manresa, "sabem que hi ha gent que farà servir la Renfe perquè et deixa més a prop, però l'opció preferida ha sigut els busos". Destaca també que les inscripcions per participar a la Via Lliure ja han superat les de l'any passat, i que no queda cap tram per sota d'una ocupació mitjana alta. Comenta que el fet d'omplir els autobusos i la venda de les samarretes, que ja s'han esgotat, "són un bon indicador de la motivació de la gent. Ha captat que és un cas especial i possiblement l'última Diada que fem en aquestes condicions. Per tant, pot ser la més important".

L'Ajuntament de Barcelona va aconsellar ahir arribar al matí a la ciutat, evitar l'ús del cotxe i utilitzar la xarxa de metro, que reforçarà el personal, i la dels Ferrocarrils de la Generalitat, ja que els recorreguts habituals del bus urbà i el tramvia quedaran alterats.