Els carrers del centre de Manresa es van omplir ahir al vespre amb la riuada de flames de la ja tradicional Marxa de Torxes per la Independència, que enguany ha arribat a la seva setena edició.

Poc després de tres quarts de nou del vespre, les primeres torxes es van començar a encendre mentre els assistents encara seguien arribant amb comptagotes a l'esplanada de davant de l'església de Crist Rei; punt de concentració i d'inici de la marxa. Ben aviat les flames es van anar escampant fins que minuts abans de les nou del vespre -hora prevista per a l'inici de la desfilada- la majoria de torxes ja estaven enceses i a punt.

Així, i amb uns minuts d'antelació sobre el programa, els Miquelets de Catalunya van disparar les salves, la colla castellera dels Tirallongues de Manresa va aixecar el pilar d'arrancada i els tabalers de Xàldiga van començar a marcar els seus diversos ritmes.

Amb els tres senyals d'inici en marxa, els assistents -3.500 persones, segons l'organització, les mateixes que el 2014- van començar a desfilar rere la pancarta de la capçalera, que duien representants de les entitats i col·lectius que organitzaven la cita.

La munió d'assistents es va anar repartint per caminar pel passeig de Pere III avall fins a la plaça de Sant Domènec i, des d'allà, per endinsar-se pels carrers del nucli antic. En aquest trajecte una part dels assistents van avançar tant pel centre del Passeig com pels laterals mostrant tres llengües de foc.

En una imatge ja habitual d'aquestes convocatòries, mentre els primers assistents ja havien creuat el semàfor de la Muralla, els darrers encara estaven aturats davant l'església de Crist Rei.

Aglomeració al Barri Antic

L'entrada al carrer del Born va topar amb unes vies més estretes que van obligar els participants a distribuir-se com podien; oimés quan, a títol anecdòtic, la comitiva va trobar un grapat de mobles i electrodomèstics abandonats al mig del Born, que van complicar encara més el pas per aquest racó.

Després de l'alleujament momentani de la Plana de l'Om, la marxa va trobar un nou embut al carrer de Sant Miquel abans d'arribar a la plaça Major. Un cop davant l'Ajuntament, i ja amb les torxes apagades, els Tirallongues, els Miquelets i els tabalers de Xàldiga van repetir els mateixos senyals que havien marcat l'inici, tot i que amb l'objectiu oposat.

Un cop apagades les torxes, la plaça va acollir la part més institucional de la vetllada, amb la lectura del manifest de l'acte a càrrec de Joan Morros i els parlaments de l'alcalde Valentí Junyent i la periodista Patricia Gabancho.

Actes i inici de la campanya

Al tancament d'aquesta edició, els actes commemoratius continuaven a la plaça Major de Manresa amb la ja tradicional ballada d'una sardana popular i la novetat d'enguany: la celebració d'una botifarrada popular acompanyada per l'actuació del grup 4CAT.

Un cop acabat el sopar popular i el concert, els participants havien de participar a la tradicional enganxada de cartells que marca el tret de sortida a la campanya electoral. Una campanya electoral que ha començat aquesta matinada i que s'allargarà fins la nit del proper dia 25 de setembre.