La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar ahir que la responsabilitat i el deure del govern és protegir i garantir la seguretat dels espanyols i dels que vénen a viure entre nosaltres, és a dir, els refugiats que fugen del terrorisme. Va desautoritzar, així, el ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, que fa uns dies va assegurar que entre els refugiats hi havia terroristes.

La vicepresidenta va desautoritzar Fernández Díaz en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres després de ser preguntada per les declaracions del vicesecretari general del PP, Javier Maroto, que va alertar que entre els sirians que estan accedint a Europa com a refugiats "hi ha molts gihadistes", que anaven en la mateixa línia que les del ministre.

"Les persones que surten de Síria i d'aquests països fugen precisament del terror, i escapen del terrorisme, i la nostra obligació com a Estat és protegir la seguretat dels espanyols i dels que vénen a viure entre nosaltres, precisament, aquests refugiats", va assenyalar Santamaría. Va recalcar que "la primera obligació dels Estats" és garantir la seguretat dels nacionals i els refugiats, així com procurar "el respecte" a aquestes persones, que "coneixen perfectament què és el terrorisme i en fugen".

A més, la vicepresidenta va anunciar que l'Executiu està treballant en un protocol de transport que permeti "ordenar les arribades" de la quota de refugiats que ha acceptat Espanya. Va reconèixer que encara no se saben les dates o en quin nombre s'anirà portant els refugiats acordats amb la UE (17.680), i es va remetre a les reunions que s'estan tenint en la Comissió Europea, com les pròximes d'ambaixadors i el ministre de l'Interior. La vicepresidenta va assegurar que el repartiment de refugiats per autonomies no serà "obligatori", sinó voluntari. És molt important, segons Sáenz de Santamaría, conèixer els perfils de les persones que arribaran a Espanya per anar dissenyant la seva integració.

La vicepresidenta va destacar i agrair així mateix la solidaritat de les administracions públiques, l'ACNUR i ONG, i de la societat espanyola en general, amb els seus oferiments per col·laborar i ajudar en l'acollida i integració dels refugiats. "Espanya ha demostrat que és solidària, i ara toca demostrar solvència i eficàcia en la gestió d'aquesta crisi humanitària", va apuntar. Per això, va fer esment al fet que, a l'espera que Brussel·les determini "com més aviat" el procediment per als trasllats, Espanya està adequant les seves estructures per a aquest moment.

Així, des del punt de vista de personal, es reforçaran les oficines d'Ocupació i Interior i, sent conscients que el sistema d'acollida a Espanya està "molt assentat", es treballarà per "preservar-ne" la qualitat. Es va referir també a la partida de 13 milions d'euros entre el 2015 i el 2016 (6,5 milions cada any), que ahir va aprovar el govern, destinats a la Creu Roja Espanyola, la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) i l'Associació Comissió Catòlica Espanyola de Migració (ACCEM), que serviran per finançar l'acollida i la integració dels refugiats.

La Creu Roja rebrà 4,6 milions; CEAR, 4,2 milions; i ACCEM, 4,1 milions, de forma que es podran reforçar els recursos per l'acollida i integració de sol·licitants i beneficiaris de protecció internacional i incrementar el nombre de places d'acollida. Les actuacions que es finançaran són: acollida i integració de les persones sol·licitants i beneficiàries de protecció internacional a Espanya, l'equipament i l'adaptació d'immobles i l'assistència sociosanitària en els Centres d'Estada Temporal d'Immigrants de Ceuta i Melilla.