L'independentisme va tornar a demostrar-se ahir, dia de l'inici de la campanya electoral del 27-S, capaç de convocar centenars de milers de persones al carrer i de reivindicar en veu alta el seu anhel per un estat propi, diferent d'Espanya. Prop d'1,4 milions de persones, segons dades de la Guàrdia Urbana, van participar a la Via Lliure per la Meridiana. La xifra és sensiblement inferior a la de l'any passat, quan la mateixa policia barcelonina va quantificar l'assistència a la V gegant en 1,8 milions. La policia municipal va ubicar 23 punts d'observació entre les 17h i les 17.30h i va calcular que la mobilització s'havia estès per 344.000 metres quadrats, amb una ocupació mitjana de 4 persones per metre quadrat. La delegació del Govern espanyol a Catalunya va xifrar entre 520.000 i 550.000 persones el nombre d'assistents a la manifestació, quan l'any passat ho havia fet entre 470.000 i 520.000 persones.

La Via Catalana va començar a les 17.14h des del carrer Rosselló Porcel, a l'entrada de Barcelona, i va consistir en dues columnes humanes de 5,2 quilòmetres de longitud que s'anaven tancant a mesura que discorria pel carril central de l'avinguda un punter gegant portat per diversos esportistes, entre els quals diversos de la Catalunya Central (Arcadi Alibés, Helena Boada, Meritxell Calduch, Melodie Pulgarín, Just Sociats i Jael Freixanet figuraven en la llista de portadors) en direcció al parc de la Ciutadella, on s'ubica el Parlament. En un ambient festiu i familiar i farcit d'estelades, els manifestants vestien de samarretes blanques i duien punters de colors, que s'anaven aixecant a mesura que avançava el punter gegant.

Membres de les dues candidatures independentistes, Junts pel Sí i la CUP, van acudir a la manifestació, però no així el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, número quatre de Junts pel Sí, llista que encapçala Raül Romeva. Mas va preferir no assistir-hi per reservar el seu rol institucional, tot i que va decidir rebre al Palau de la Generalitat una representació dels organitzadors de la marxa (vegeu pàgina següent).

Repartits per tota la Meridiana també es van concentrar altres noms coneguts, com el del central blaugrana Gerard Piqué, l'economista Xavier Sala Martín, l'expresident del FC Barcelona Joan Laporta i els periodistes Karmele Marchante i Albert Om, entre molts altres. No va assistir a la manifestació l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (en acabar va felicitar per Twitter els organitzadors), però sí que ho va fer el seu primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que va anar a la marxa amb la regidora de Badalona Fàtima Talebo, així com el tinent d'alcalde Jaume Asens.

A l'escenari, la música va ser a càrrec del Cor Jove de l'Orfeó Català, que va interpretar la cançó de Lluís Llach Venim del nord venim del sud, seguit d'un grup de rumba creat per a l'ocasió que va interpretar una versió de Peret, Catalunya té molt poder -l'original era l'olímpic Barcelona tiene poder- abans de culminar l'esdeveniment amb el cant d'Els segadors. Davant de l'escenari principal es van situar representants dels partits de Junts pel Sí, com Josep Rull (CDC) i Oriol Junqueras (ERC). També hi eren al cap de cartell de Junts pel Sí, Raül Romeva, i altres membres de la candidatura, com Lluís Llach, així com el candidat de la CUP, Antonio Baños, i consellers com Francesc Homs i Santi Vila (CDC).